Economie

Fors meer stroomstoringen

Nederland is vorig jaar getroffen door fors meer stroomstoringen. De brancheorganisatie EnergieNed telde er 14.716, een stijging van 13 procent vergeleken met 2001. Ongeveer 2,4 miljoen huishoudens hebben vorig jaar bijna een halfuur zonder stroom gezeten.

ANP
15 May 2003 15:12Gewijzigd op 14 November 2020 00:19

EnergieNed zei donderdag dat de groei komt door een betere registratie van de stroomstoringen. De organisatie heeft geturfd dat het vorig jaar gemiddeld 84 minuten duurde om een stroomstoring te verhelpen, twee minuten meer dan in 2001. EnergieNed heeft voor het eerst zeer langdurige problemen geregistreerd. Over de afgelopen vijf jaar duurde het gemiddeld 71 minuten om een einde te maken aan storingen.

Door fusies en reorganisaties van energiebedrijven duurt het steeds langer, voordat uitval door storing is verholpen. Zo kan het gebeuren dat monteurs die gespecialiseerd zijn in gas, elektriciteitsnetwerken moeten onderhouden, stelt de brancheorganisatie. Verkeersdrukte speelt ook een rol.

De kans op een stroomstoring is vorig jaar afgenomen. Waren in 2001 nog drie miljoen huishoudens de dupe van stroomuitval, vorig jaar daalde dit tot 2,4 miljoen.

De meeste problemen kwamen door graafwerkzaamheden. De grootste stroomstoring was in Rotterdam. Treinen en trams stonden begin december stil, mensen moesten metrobuizen lopend verlaten en de brandweer haalde enkele tientallen personen uit gestrande liften.

Uit onderzoek van de Dienst toezicht en uitvoering Energie (DTe) bleek onlangs dat de stroomuitval door storingen in werkelijkheid groter was dan de energiebedrijven rapporteerden, omdat langdurige onderbrekingen niet altijd werden meegerekend.

Staatssecretaris Wijn van Economische Zaken heeft maatregelen genomen om de registratie te verbeteren en te controleren. Er komt een landelijk meldpunt voor stroomstoringen. Ook komen er normen om de betrouwbaarheid van de stroomlevering te waarborgen.

Op de korte en middellange termijn zijn er volgens EnergieNed geen problemen te verwachten met de energielevering. De beschikbare productiecapaciteit is voorlopig voldoende en de vraag neemt maar langzaam toe. Om op de lange termijn de levering zeker te stellen, moet de overheid investeringen van energiebedrijven stimuleren, aldus EnergieNed.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer