Economie

Defensie–industrie wil meebetalen aan JSF

De Nederlandse defensie–industrie is bereid mee te betalen aan het productierijp maken van de joint strike fighter (JSF), een Amerikaans gevechtsvliegtuig dat de F16 kan vervangen.

ANP
25 October 2001 09:35Gewijzigd op 13 November 2020 23:14

Het kabinet moet nog een keuze maken uit drie kandidaten, de JSF, de Eurofighter of de Franse Rafale. De voorkeur van de luchtmachten van de Nederlandse defensie–industrie gaat uit naar de Amerikaanse JSF. Voor het Nederlandse bedrijfsleven zitten veel compensatieopdrachten in het vat als gekozen wordt voor de JSF.

De Amerikanen verlangen van ons land deelname aan het productierijp maken van de JSF, hetgeen zo’n 1,6 miljard gulden kost. De regering is niet zonder meer bereid dit geld op tafel te leggen. De Nederlandse defensie–industrie heeft de krachten gebundeld in het Nifarp (Netherlands Industrial Fighter Aircraft Replacement Platform). Dit platform zou vandaag het aanbod doen om zo’n 400 miljoen gulden bij te dragen.

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Stichting Nederlandse Industriële Inschakeling Defensieopdrachten, waarbij staatssecretaris Van Hoof van Defensie en minister Jorritsma van Economische Zaken aanwezig zijn, tonen de bedrijven zich bereid een percentage van de omzet van de defensieopdrachten bij te dragen aan het productierijp maken van de JSF, de zogeheten EMD–fase. Dat is goed voor zo’n 380 tot 470 miljoen gulden.

Het Nifarp verwacht dat de ministeries het vervolgens eens worden over de volgende verdeelsleutel van de resterende kosten: Economische Zaken 400 miljoen, Defensie 600 miljoen en Financiën 200 miljoen.

Fokker Aerospace en Eurofighter hebben gisteren een principeovereenkomst getekend over industriële samenwerking bij de mogelijke opvolger van de F16. Volgens het Europese consortium Eurofighter speelt het akkoord een sleutelrol in het aanbod aan de Nederlandse industrie om voor maximaal 7 miljard euro (15,4 miljard gulden) deel te nemen in het nieuwe gevechtsvliegtuig.

Eindsprint
De overeenkomst maakt deel uit van de eindsprint die Eurofighter heeft ingezet om de Nederlandse overheid te beïnvloeden bij de beslissing over de opvolger van de F16. Met deze opdracht is 12 tot 14 miljard gulden gemoeid.

Het Nederlandse ministerie van Defensie wil vanaf 2010 de ruim duizend F16’s vervangen door een nieuw gevechtsvliegtuig. De verwachting is dat het kabinet hierover voor eind november een beslissing neemt. Fokker Aerospace–president H. Berends Van Loenen spreekt „van de defensieopdracht van de eeuw.” Het bedrijf heeft met de partijen achter de JSF en het Franse Dassault al soortgelijke afspraken gemaakt over verregaande samenwerking als een van die toestellen wordt gekozen. Berends Van Loenen meent dat de overeenkomst met JSF de meeste zekerheid biedt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer