Buitenland

Nieuwe gesprekken Ivoorkust

ABIDJAN – Een militaire interventie in Ivoorkust is voorlopig niet in beeld als oplossing voor de crisis in dat land. Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken van Kaapverdië, een ander West-Afrikaans land, gisteren gezegd. De bewindsman, Jorge Borges, zei dat de diplomatie eerst nog een kans krijgt.

Buitenlandredactie
30 December 2010 10:18Gewijzigd op 14 November 2020 13:05

Regionale leiders, onder wie de president van Kaapverdië, onderhandelen deze dagen over de situatie in Ivoorkust. Drie West-Afrikaanse staatshoofden voerden dinsdag overleg met de twee presidenten van Ivoorkust, Laurent Gbagbo en Alassane Ouattara.

De internationale gemeenschap wil dat Gbagbo zijn ambt neerlegt, maar de zittende president van Ivoorkust wil vooralsnog van geen wijken weten. Landen in de regio hebben gedreigd met militair ingrijpen als Gbagbo niet vertrekt. Maandag keren de presidenten van Kaapverdië, Benin en Sierra Leone terug naar Abidjan voor onderhandelingen met Gbagbo.

Een advocaat van Gbagbo, Aref Mohammed Aref, suggereerde gisteren een coalitieregering. Een eerdere coalitie met premier Guillaume Soro, een voormalige rebellenleider, heeft volgens hem aangetoond dat Gbagbo iemand is die compromissen kan sluiten. Secretaris-generaal van de VN Ban Ki Moon zei eerder deze maand al dat machtsdeling niet aan de orde is en dat Gbagbo moet opstappen. „Elk ander resultaat zou de spot drijven met democratie en rechtsorde”, zei Ban. „Er is een duidelijke winnaar. Er is geen andere optie.”

Om die reden heeft de Europese Commissie gisteren extra strafmaatregelen afgekondigd tegen het bewind in Ivoorkust. De lijst met mensen die geen visa meer krijgen voor de Europese Unie, is uitgebreid van 19 naar 61 personen. Het gaat behalve om Gbagbo om belangrijke politici en zakenlieden uit zijn nabije omgeving. De EU overweegt ook bankrekeningen van deze personen te blokkeren.

De nieuwe ambassadeur van Ivoorkust voor de VN, Youssoufou Bamba, heeft gisteren gezegd dat er genocide in zijn land dreigt. Bamba zei hierover al gesprekken te hebben gevoerd met een aantal leden van de Veiligheidsraad van de VN. De raad komt volgende week bijeen om manieren te vinden om Ouattara aan de macht te helpen.

Bamba merkte op dat er al 173 mensen zijn vermoord, „alleen omdat ze wilden demonstreren, zich uit wilden spreken en de wil van het volk wilden verdedigen. Dat is een van signalen die ik probeer af te geven in gesprekken die ik tot dusverre heb gevoerd”, aldus de diplomaat. „Er moet iets worden gedaan.”

De diplomaat vreest dat aanhangers van Ouattara worden aangevallen door medestanders van Gbagbo. „Als er tekens op huizen worden gezet om te markeren van welke stam je bent, wat is dan de volgende stap?” vroeg Bamba.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer