Originele apologetische boekjes
Hoe leg je aan iemand die helemaal niets van de Bijbel weet uit waarom je de Bijbel zou moeten lezen? Reinier Sonneveld doet in ”De Bijbel, waarom zou je die lezen” een originele poging, met een avontuur van John F. Kennedy en een kokosnoot als leidmotief.
Sonneveld doet zijn uiterste best om niet oubollig of traditioneel over te komen, maar heeft zijn apologetische huiswerk goed gedaan. Hij geeft zinvolle argumenten voor de betrouwbaarheid van de Bijbel en draagt antwoorden aan op tegenwerpingen en vooroordelen van niet-christenen.
Des te teleurstellender is hoe het in boekje de inhoud van de Bijbel wordt weergegeven. Voor Sonneveld is de kern van de Bijbel dat God in Jezus bij ons is gekomen en ons leert hoe het leven echt hoort te zijn. Het Koninkrijk van God is het centrale begrip. De zondeval wordt niet genoemd en begrippen als schuld, verzoening en vergeving komen niet aan bod, ook niet met andere woorden.
Dat geldt nog sterker voor ”Het leven, waar gaat het echt om”. Sonneveld bespreekt in dit vergelijkbaar opgezette boekje de drang naar zingeving die ons mensen eigen is en de rol van het kwaad. Verzoening komt hier wel aan de orde, maar dan als de overwinning van Jezus op het kwaad en als inspirerend voorbeeld. Dat de Bijbel ook en vooral spreekt over verzoening in relatie tot Gods toorn over de zonde en het oordeel, blijft buiten beeld.
De originele pogingen van Sonneveld om het christelijk geloof uit te leggen aan buitenstaanders verdienen waardering. Erg jammer daarom dat het Evangelie zo wordt gereduceerd.
De bijbel, waarom zou je die lezen? en Het leven, waar gaat het echt om? Reinier Sonneveld; uitg. Buijten &Schipperheijn, Amsterdam, 2010; ISBN 978 90 58815 033 en 978 90 5881 512 5; 48 blz.; € 3,50 (tot 31 december € 2,50).