Gezondheid

Net geklede arts krijgt meer vertrouwen

GRONINGEN – Patiënten hebben meer vertrouwen in een netter geklede huisarts dan in een huisarts in vrijetijdskleding.

Wetenschapsredactie
29 December 2010 10:08Gewijzigd op 14 November 2020 13:04
Fotobijschrift: A Oudere mannelijke huisarts

B Oudere vrouwelijke huisarts

C Jongere mannelijke huisarts

D Jongere vrouwelijke huisarts


1 Zakelijke kleding

2 Formele kleding

3 Semiformele kleding

4 Vrijetijdskleding

Foto UMCG
Fotobijschrift: A Oudere mannelijke huisarts B Oudere vrouwelijke huisarts C Jongere mannelijke huisarts D Jongere vrouwelijke huisarts 1 Zakelijke kleding 2 Formele kleding 3 Semiformele kleding 4 Vrijetijdskleding Foto UMCG

Dat blijkt uit onderzoek door huisartsen en wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij publiceren hierover in het jongste nummer van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Patiënten hebben doorgaans het minst vertrouwen in een huisarts in vrijetijdskleding. Een zakelijk of semiformeel geklede huisarts is het meest vertrouwenwekkend. In het onderzoek werd onderscheid gemaakt in vier verschillende kledingstijlen: zakelijk, formeel, semiformeel en vrijetijdskleding.

De kledingsstijl van de mannelijke huisarts (zowel de oudere als de jongere mannelijke huisarts) en van de jongere vrouwelijke huisarts had aantoonbaar invloed op het in hen gestelde vertrouwen. De kledingstijl van de oudere vrouwelijke huisarts leverde geen verschillen op.

Een goede arts-patiënt-relatie, waarbij de patiënt vertrouwen stelt in de arts, vormt de basis voor patiëntenzorg. De eerste indruk die de arts maakt op de patiënt is daarbij zeer belangrijk. De patiënt vormt deze op basis van verbale en non-verbale communicatie, uiterlijke verzorging en kleding van de arts.

De witte jas vormt een belangrijk onderdeel van het uiterlijk en was lange tijd het symbool van de dokter. De witte jas lijkt ook van invloed op het vertrouwen van de patiënt in de dokter.

De lang bestaande veronderstelling dat de witte jas bescherming biedt tegen infecties, blijkt niet juist te zijn. Nog slechts een enkele huisarts draagt een witte jas. Ook psychiaters en kinderartsen dragen nagenoeg geen witte jas meer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer