Binnenland

Verdachte dood 77-jarige vrouw langer vast

AMSTERDAM (ANP) – De 33-jarige Mouloud B., die ervan verdacht wordt dat hij in september een woningoverval pleegde in Amstelveen waarbij een 77-jarige vrouw om het leven kwam, blijft langer vastzitten. Dat oordeelde de rechtbank in Amsterdam donderdag tijdens een zogeheten pro-formazitting.

23 December 2010 13:30Gewijzigd op 14 November 2020 13:01

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) werd de oudere vrouw in haar huis aan de Bos en Vaartlaan door B. beroofd van haar bankpassen. Daarbij zou de verdachte haar in een kast hebben geduwd en de deur op slot hebben gedaan. Het slachtoffer overleed aan hartfalen door een tekort aan zuurstof. Mouloud B. zou met haar bankpassen in zes keer enkele duizenden euro’s hebben gepind.

Justitie verdenkt B. in totaal van negen strafbare feiten. De verdachte zou ook nog andere bejaarden hebben opgelicht, waarbij hij bankbiljetten, bankpassen en pincodes afhandig zou hebben gemaakt.

De verdachte heeft nog geen verklaring afgelegd en was tijdens de pro-formazitting niet aanwezig. Het OM pleit voor opname in het Pieter Baan Centrum, waar hij kan worden geobserveerd. Daarnaast wil justitie dat de telefoon van de verdachte wordt uitgelezen. Op die manier krijgt zij informatie over het exacte moment dat B. de pincode van de 77-jarige vrouw op zijn mobiele telefoon opsloeg.

Bij de zaak is ook de broer van de verdachte betrokken. Deze zit vast voor soortgelijke strafbare feiten. Zijn betrokkenheid geeft enige problemen, omdat het DNA-materiaal op de portemonnee van de bejaarde vrouw overeenkomt met het DNA van beide broers. Daarom is niet vast te stellen wie van de twee de bankpassen heeft gepakt.

Mouloud B. moest eigenlijk nog een gevangenisstraf uitzitten toen hij de 77-jarige vrouw overviel. Hij kreeg enkele jaren geleden al vijf jaar cel voor overvallen op bejaarden. Hij was al bezig met zijn terugkeer in de maatschappij, maar ontsnapte en ging opnieuw de fout in.

De verdachte was in juli van de gevangenis in Hoogeveen overgeplaatst naar de instelling Exodus in Groningen. Daar worden gedetineerden in fasen voorbereid op hun terugkeer naar de samenleving. Omdat de man zich niet aan de regels hield, besloot de directie van Exodus hem terug te sturen naar Hoogeveen. De gedetineerde moest zich op eigen gelegenheid melden bij de gevangenis, maar nam de benen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer