Buitenland

VN vrezen oorlog in Ivoorkust

ABIDJAN – Er is een „reëel risico” op een hernieuwde burgeroorlog in Ivoorkust. Dat heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon dinsdag gezegd. Volgens de VN-topman probeert president Laurent Gbagbo de VN-vredesmacht op illegale manier het land uit te krijgen. Gbagbo wil echter zeker geen oorlog, liet hij weten.

Buitenlandredactie
22 December 2010 08:16Gewijzigd op 14 November 2020 12:59
Foto EPA
Foto EPA

Gbagbo beklemtoonde dinsdag tot veler verrassing dat wat hem betreft een internationaal comité van onderzoekers de totstandkoming van de verkiezingsuitslagen kan komen controleren. Gbagbo zei in een toespraak dat hij „geen oorlog wil en dat er geen Ivoriaans bloed meer mag worden vergoten.”

De rechterhand van Ouattara, Guillaume Soro, heeft de bevolking dinsdag echter opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid tegenover Gbagbo. „Ik roep jullie op Gbagbo’s nepregering niet te gehoorzamen”, aldus Soro.

Gbagbo stelt dat hij op 28 november is herkozen. Zijn uitdager, Alassane Ouattara, bestrijdt dat en noemt zichzelf de rechtmatige president van het land. Hij vertoeft onder bescherming van de VN in een hotel in de economische hoofdstad, Abidjan.

Ouattara heeft overweldigende steun in het buitenland verworven, maar niet in Ivoorkust zelf. Daar wil de gevestigde orde die op het christelijke zuiden stoelt, de macht niet afstaan aan Ouattara, die de kandidaat van het islamitische noorden is.

Ook het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag bemoeide zich dinsdag met de situatie in Ivoorkust. Ivorianen die geweld plannen, eindigen in het beklaagdenbankje van het hof, waarschuwde ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo dinsdagavond.

De Argentijn noemde Charles Blé Goudé met naam, de leider van de Jonge Patriotten van de sterke man Laurent Gbagbo. Goudé houdt opruiende toespraken voor massa’s jongeren.

Washington heeft dinsdag tientallen medewerkers van Gbagbo verboden naar de VS te reizen. Of het reisverbod ook geldt voor Gbagbo zelf, kon de Amerikaanse regeringswoordvoerder niet zeggen, omdat de identiteit van de getroffenen vertrouwelijk is. Gbagbo en achttien van zijn naaste medewerkers krijgen geen visum voor de EU, maakte een EU-woordvoerster maandag al bekend.

In 2002 sloegen militairen uit het noorden die klaagden over discriminatie aan het muiten. Ze werden in het midden van Ivoorkust tegengehouden door Franse militairen. Sindsdien is het land in tweeën verdeeld. In 2007 bereikten de strijdende partijen een akkoord en kwam er een overgangsregering. Die zou binnen tien maanden de macht overdragen, maar Gbagbo wist nieuwe verkiezingen steeds te traineren, tot dit najaar.

De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) houdt vrijdag spoedberaad over de situatie in Ivoorkust.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer