Onthullingen op internet
Hoe is het om gesprekken die je overdag hebt gevoerd ’s avonds op internet terug te vinden? Dit is precies wat er gebeurt in het rustige stadje Marlo. Van de ene op de andere dag zijn allerlei gesprekken op een website te vinden. Anoniem en zonder scheldwoorden, maar herkenbaar voor de mensen die ze hebben gevoerd en voor de mensen over wie gesproken is.
Dat woorden macht hebben, blijkt uit de gevolgen: de hele stad gaat de site lezen en er ontstaan enorme ruzies. Mensen worden opgepakt en een agent wordt neergeschoten. Journalist Damien probeert te achterhalen wie de berichten op de site plaatst. Zijn dochter wordt door haar school geschorst en blijkt in grote problemen te zitten. Zal ze nog op tijd gered kunnen worden van het vergif van woorden?
Met ”Rusteloos kwaad” heeft de Amerikaanse schrijfster Rene Gutteridge niet alleen een spannende thriller geschreven, maar ook een boek met een zeer actuele boodschap. In deze tijd, waarin bijna alles via woorden verloopt (e-mail, blogs, twitter), is het ontzettend belangrijk om bepaald te worden bij de geweldige macht ervan. Kinderen kunnen zelfmoord plegen door afgeluisterde woorden, zoals in de proloog van ”Rusteloos kwaad”. Woorden kunnen het leven van mensen veranderen, zegt Rene Gutteridge op haar site, zowel positief als negatief. „Spreek alsof de hele wereld je hoort”, is haar devies. God hoort je woorden eerst, al voordat je ze uitspreekt. Haar schrijfstijl is levendig en pakkend, met een onvoorspelbare afloop. Een thriller met meerwaarde!
Rusteloos kwaad, Rene Gutteridge; Merweboek, Sliedrecht, 2010; ISBN 978 90 578 7145 0; 312 blz., € 18,90.