Twist over schriftgezag beslecht
Drs. A. L. Th. de Bruijne, auteur van een spraakmakende bijdrage in de bundel ”Woord op schrift”, blijft het vertrouwen van het curatorium van de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken behouden.
In een aantal vergaderingen heeft het curatorium zich uitvoerig beziggehouden met een bezwaarschrift, ingediend tegen de bijdrage van drs. De Bruijne. De opstellers daarvan vinden dat het gezag van de Heilige Schrift in het geding is gebracht.
Na grondige bespreking van zowel het bezwaarschrift als de bedoelde bijdrage in ”Woord op schrift” oordeelt het curatorium dat deze bezwaren geen stand kunnen houden. Volgens het curatorium blijft de auteur binnen de grenzen van het schriftgezag, zowel waar het gaat om de betrouwbaarheid van wat in de Bijbel als geschiedenis wordt geopenbaard, als op het punt van de duidelijkheid en blijvende geldigheid van Gods geboden.
De curatoren beschouwen het bezwaarschrift wel als een signaal dat drs. De Bruijne in zijn formuleringen op een aantal punten niet helder geweest is, maar misverstand heeft gewekt. Ze hebben hem daarom verzocht in zijn reactie „op wat hem ook in de pers is voorgehouden, op de omstreden punten de noodzakelijke helderheid alsnog te bieden.”
Het in vrijgemaakte kring verschenen boek ”Woord op schrift. Theologische reflecties over het gezag van de Bijbel” heeft veel stof doen opwaaien. In zijn bijdrage daarin benadrukt De Bruijne dat bijbelse geschiedschrijving échte geschiedschrijving is. Hij keert zich tegen het zich laten imponeren door de conclusies van de moderne schriftkritische bijbelwetenschap. De Kamper docent ethiek kritiseert verder onder meer de opvatting van dr. B. Loonstra.
Toch is hij wel van mening dat de Bijbel vaker iets bedoelt dat in beeldspraak moet worden opgevat. Er kan sprake zijn van beeldspraak wanneer de bijbelse geschiedschrijver perioden beschrijft waarvoor niet of nauwelijks gewone bronnen hebben bestaan. Daartoe rekent De Bruijne de geschiedenis van schepping, paradijs en zondvloed, en ook, zij het in mindere mate, die van de aartsvaders. Een andere auteur in de bundel, drs. J. J. T. Doedens, vrijgemaakt predikant in Vlissingen, stelt dat Genesis 1 geen chronologisch verslag geeft.
Aan het boek wordt zaterdag in Kampen een studiedag gewijd.