Binnenland

Stijging cao-lonen fors ingezakt

DEN HAAG (ANP) – De stijging van lonen is dit jaar fors ingezakt en onder het niveau van de inflatie komen te liggen. Volgens voorlopige cijfers stijgen de contractlonen in collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) gemiddeld met 0,8 procent.

20 December 2010 19:08Gewijzigd op 14 November 2020 12:58
Foto ANP
Foto ANP

Dat blijkt uit de Najaarsrapportage cao-afspraken 2010, die minister Henk Kamp (Sociale Zaken) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Voor de rapportage zijn 114 cao’s onderzocht, waar 5,2 miljoen werknemers onder vallen. Vorig jaar was nog sprake van een gemiddelde loonstijging van 2,3 procent en in 2008 gingen de salarissen in cao’s met 3,5 procent omhoog.

Terwijl de lonen dit jaar minder hard stijgen, neemt de inflatie toe. De prijzen stegen begin dit jaar nog met 0,8 procent, maar de inflatie ligt inmiddels boven de 1,5 procent.

Kamp stelde in een toelichting dat de verminderde koopkracht een logisch gevolg is van de economische crisis. „De economische krimp van 4 procent in de 2009 heeft duidelijk de sfeer bij de cao-onderhandelingen heel erg beïnvloed”, stelde hij. De gematigde stijging van de cao-lonen dit jaar is volgens de minister goed voor de internationale concurrentiepositie en het herstel van het bedrijfsleven.

Verder wees Kamp op voordelen voor de overheid. Door de gematigde loonontwikkeling is de overheid minder kwijt aan de koppeling van de hoogte van uitkeringen aan de loonontwikkeling.

Verder blijkt uit de Najaarsrapportage dat dit jaar in vijftig van de onderzochte cao’s een recht en/of plicht is opgenomen voor werknemers om zich te scholen. Ook laat de rapportage zien dat in twaalf cao’s afspraken staan om de kansen op werk te vergroten voor mensen die van jongsafaan gehandicapt zijn en in de Wajong-regeling zitten.

Kamp en staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) willen meer mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking aan de slag hebben. De bewindspersonen willen op centraal niveau ook daarover afspraken maken met werkgevers en de vakbeweging, omdat het kabinet grote hervormingen wil doorvoeren aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

Het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV wil de bijstand, sociale werkplaatsen en de Wajong samenvoegen. Het idee is dat zo veel mogelijk mensen in een ‘gewone’ baan aan de slag gaan en minder een beroep doen op uitkeringen en sociale werkplaatsen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer