Meer boetes voor bellen met de hand in de auto
Het aantal bekeuringen voor niet-handsfree (handheld) telefoneren in de auto is in de eerste vier maanden van 2003 fors toegenomen.
Tussen januari en april kregen ruim 25.000 automobilisten een bon. Dat is nagenoeg evenveel als in de laatste negen maanden van 2002.
Dat maakte het Bureau Verkeershandhaving van het openbaar ministerie dinsdag bekend. In april 2002 ging het verbod op handheld bellen in de auto in.
Landelijk verkeersofficier J. Spee noemt de stijging opmerkelijk. „Kennelijk zijn er nog steeds automobilisten die zonder carkit op weg gaan.” Volgens Spee is het verstandiger en veiliger om te investeren in een handsfreeset in plaats van een bekeuring te betalen van 136 euro.
Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) in Driebergen bevestigt het groeiend aantal automobilisten dat met de gsm aan het oor telefoneert. Woordvoerder J. Bennink: „We zien dat vooral op het secundaire wegennet, provinciale wegen en in de bebouwde kom. Terwijl het daar nog veel gevaarlijker is dan op de rijkswegen.”
Bij de invoering van het verbod, besteedde de overheid in een landelijke campagne veel aandacht aan bellen in de auto. De campagne wees automobilisten op het gevaar van bellen zonder carkit en op de forse boete van 136 euro. Het effect van de campagne is weggeëbd en de aandacht van de automobilist voor het verbod lijkt te zijn verslapt. De pakkans is echter nog onverminderd groot, omdat het KLPD er extra op let.
„We zien de gekste dingen op de weg. Het is soms bar en boos. Zelfs hier voor de deur van ons kantoor in Driebergen bellen mensen handmatig in de auto, terwijl er toch vrij veel politieauto’s van het KLPD te zien zijn”, aldus Bennink. Volgens hem zou kunnen worden overwogen om een nieuwe campagne te beginnen. „En soms helpt het vermelden van het boetebedrag in guldens nog wel eens. Dat lijkt dan veel meer.”
Veilig verkeersorganisatie 3VO in Huizen zegt het jammer te vinden dat automobilisten de pakkans belangrijker vinden dan hun eigen veiligheid en die van andere weggebruikers. „Veel mensen zijn het zich niet eens bewust dat ze in overtreding zijn als ze zitten te bellen in de auto. Als je ze er dan op wijst, zijn ze vaak wel bereid het te laten. Maar er blijft altijd een categorie die het niet veel kan schelen”, aldus een woordvoerster van 3VO.
Een nieuwe campagne om de bellende weggebruiker te wijzen op zijn gevaarlijke gedrag, lijkt haar niet verkeerd. „Maar er lopen ook andere campagnes, zoals afstand houden en gordels om. Campagnevoeren moet gedoseerd gebeuren.”