Referendum Bonaire ongeldig verklaard
KRALENDIJK (ANP) – Het referendum op Bonaire over de nieuwe staatkundige structuur is niet geldig, omdat te weinig mensen hun stem hebben uitgebracht. Slechts 35 procent van de stemgerechtigden kwam naar een van de tien stembussen, meldde het Hoofdstembureau vrijdag rond elf uur ‘s avonds op Bonaire (lokale tijd).
Minstens 51 procent van de in totaal bijna tienduizend kiezers had moeten komen stemmen om het referendum geldigheid te geven. Van de mensen die wel kwamen stemmen, gaf bijna 85 procent aan niet in te stemmen met het feit dat „Bonaire een openbaar lichaam in de zin van artikel 134 van de Nederlandse Grondwet” is geworden.
Twee maanden geleden werden de Antillen opgeheven en werd Bonaire een bijzondere gemeente van Nederland. Veel mensen vinden dit niet de juiste invulling van de uitkomst van een eerder referendum, waarin bepaald werd dat Bonaire een „directe band” met Nederland wilde.
Ramonsito Booi, leider van de grootste regeringspartij UPB, is blij met de uitkomst van het referendum. De UPB adviseerde de bevolking niet te gaan stemmen. „De bevolking heeft er blijk van gegeven dat ze nog niet klaar is om een oordeel over de nieuwe staatkundige structuur te geven”, zei Booi.
De leider van de PDB, de grootste oppositiepartij van Bonaire, Robby Beukenboom noemde het „jammer van alle moeite en geld die voor het referendum is uitgetrokken”. De partij heeft bezwaren tegen verschillende voorwaarden waaronder het referendum is gehouden.
Nu de bevolking ‘nee’ heeft gestemd, volgt naar alle waarschijnlijk een nieuw referendum in 2011 over de staatkundige status van het eiland. Nederlandse politici toonden zich de afgelopen tijd geen voorstander van een nieuw onderhandelingsproces met Bonaire. Van 2005 tot 2010 werd al onderhandeld, wat leidde tot de opheffing van de Antillen en de instelling als openbaar lichaam voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Curaçao en Sint Maarten kregen de status van land binnen het Koninkrijk.