Groen & duurzaamheid

Met Kerst een bloeiende amaryllis

Ze zijn weer volop te verkrijgen: van die grote bollen met één of twee zichtbare bloemknoppen. In het donkere jaargetijde en vooral tegen de feestdagen is de amaryllis, of beter gezegd Hippeastrum, heel gewild.

Noor de Graaf
17 December 2010 13:27Gewijzigd op 14 November 2020 12:57
De bloemkelken van de amaryllis (Hippeastrum) trekken de aandacht. Beeld RD
De bloemkelken van de amaryllis (Hippeastrum) trekken de aandacht. Beeld RD

Om met de feestdagen in het donkere jaargetijde binnenshuis wat sfeer aan te brengen, worden naast allerlei opgemaakte kerststukjes ook veel snijbloemen en bloeiende planten gekocht. Rood en wit zijn nog steeds de favoriete kleuren.

Rode kersttulpjes zie je weinig meer, maar witte kerstrozen zijn erg in trek. Ze worden vaak in stukken verwerkt, maar ook als losse plant aangeboden. Eigenlijk is het in onze kamers veel te warm voor een kerstroos. Buiten in een beplante bak bij de voordeur, met wat besheestertjes en struikheide, is hij beter op zijn plaats. Vind je de groenig witte bloemen van de kerstroos te weinig opvallend: de bloemkelken van de amaryllis trekken zeker de aandacht. Ze zijn er van helderwit tot donkerrood, lichtgeel is ook verkrijgbaar.

Houd je niet zo van die grote bloemkelken, dan zijn er ook typen met kleinere bloemen en zelfs met smalle bloemblaadjes, maar deze worden maar op beperkte schaal aangeboden. De bloeiduur van een bloem is ongeveer een week, maar dank zij het feit dat er meestal wel twee tot drie bloemstelen uitgroeien, bloeien ze toch een langere tijd.

Meestal vormen gekochte bollen eerst bloemen en daarna bladeren. Het mooist komen ze uit als je ze als solitair in een vrij zware ompot zet, zodat ze niet omvallen. Staan ze tussen andere planten, dan valt de afwezigheid van blad minder op, maar door de grote bloemen trekken ze alle aandacht en vallen de andere planten in het niet. Als de laatste bloemsteel verschijnt, is er dikwijls al blad aanwezig. Of er eerst bloemknoppen komen en daarna blad of omgekeerd, is een kwestie van de bewaartemperatuur.

Vind je het jammer om na de bloei de nog altijd grote bol weg te doen, dan kun je hem op een lichte, warme plaats zetten en bij een goede verzorging (regelmatig water en mest) zal hij het volgende jaar weer met één of twee stelen bloeien. Eventueel kan hij zomers ook op een warme plaats in de tuin geplant worden. Zorg voor warmte en (zon)licht. Eind oktober koel plaatsen en vervolgens de bladeren afsnijden.

Vanaf januari kun je de bol overpotten en in de kamer in bloei laten komen. Hoeveel bloemstelen je kunt verwachten hangt af van het aantal gevormde bladeren. Na iedere drie tot vijf bladparen wordt er een knop aangelegd. Of deze ook tot bloei komen, hangt van de behandeling af. Vaak zijn er nog niet uitgegroeide knoppen van het vorige jaar aanwezig.

De amaryllis wordt ook als snijbloem aangeboden. Eén tak in een vaas met mooi blad is heel fraai, maar door zijn grootte past de bloem moeilijk in een klein mengboeket. Je kunt ook de stelen met de kelken naar beneden ophangen. Wanneer je water giet in de steelholte bloeien de bloemen even lang als in een vaas.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer