Meerderheid gemeenteraad Maastricht tegen wietpas
MAASTRICHT (ANP) – Een meerderheid van de gemeenteraad van Maastricht is tegen invoering van de wietpas.
Uit een donderdag verspreid persbericht blijkt dat 22 van de 39 raadsleden in januari een amendement zullen steunen om de algemene plaatselijke verordening (APV) zo te wijzigen dat invoering van de wietpas niet meer mogelijk is.
Dat zei voorzitter Manon Fokke van de PvdA-raadsfractie donderdag, mede namens de fracties van GroenLinks, D66, TON, SP, Stadsbelangen Mestreech en de CVP (samen 22 van de 39 zetels).
„In 2005 hebben wij een ingezetenenbepaling in de APV opgenomen om een proefproces uit te lokken. Inmiddels is duidelijk dat je met de wietpas de zware criminaliteit niet kunt bestrijden. Wat we nu willen gaan doen is die ingezetenenbepaling weer uit de APV halen, en daarmee is deze landelijke pilot, die in 2005 in overleg met minister Donner van justitie is gestart, ter ziele”.
„Burgemeester Hoes heeft van ons woensdagavond tijdens de commissie algemene zaken een heel duidelijk signaal gekregen dat wij geen wietpas willen, omdat invoering ervan koren op de molen is van de drugsrunners. Hoes mag dan wel verantwoordelijk zijn voor de openbare orde en vanuit die functie verder onderzoek willen naar de invoering van de wietpas - wij als gemeenteraad gaan over de APV, niet de burgemeester. In januari neemt de gemeenteraad het besluit om geen wietpas in te voeren, en dat betekent tevens dat de Raad van State geen uitspraak meer hoeft te doen in deze zaak”.
Burgemeester Onno Hoes laat via zijn woordvoerder weten tijdens de commissievergadering woensdagavond inderdaad geluiden gehoord te hebben tegen de wietpas. Maar er is daarbij geen besluitvorming geweest, aldus Hoes. De burgemeester voert derhalve bestaand beleid uit. Als de gemeenteraad in januari een ander besluit neemt, ontstaat er een nieuwe situatie, aldus de woordvoerder van Hoes.
Coffeeshophouder Marc Josemans, die in 2005 de procedure tegen de ingezetenenbepaling aanspande, reageert later donderdag. Wel zei hij dat inmiddels een spraakverwarring bestaat over drie soorten wietpassen: die van minister Opstelten, waarbij je alleen de coffeeshop in mag als je uit de gemeente zelf komt; die van de Limburgse gemeenten, die de coffeeshops willen omvormen tot een besloten club met leden; en die van Maastricht alleen, die buitenlanders wil weren.
Verwarring over drie wietpassen
MAASTRICHT (ANP) – Marc Josemans, de coffeeshophouder die in 2005 de procedure tegen de zogenoemde ingezetenenbepaling aanspande, wilde donderdag nog niet inhoudelijk reageren op het voornemen van een meerderheid in de Maastrichtse gemeenteraad de wietpas niet in te voeren. „Ik moet me hier even op bezinnen”, zei hij.
Wel signaleert hij dat er inmiddels een spraakverwarring is ontstaan over drie soorten wietpassen: die van minister Opstelten, waarbij je alleen de coffeeshop in mag als je uit de gemeente zelf komt; die van de Limburgse gemeenten, die de coffeeshops willen omvormen tot een besloten club met leden; en die van Maastricht alleen, die buitenlanders wil weren.
In een donderdag verspreid persbericht blijkt dat 22 van de 39 raadsleden in januari een amendement zullen steunen om de algemene plaatselijke verordening (APV) zo te wijzigen dat invoering van de wietpas niet meer mogelijk is. Burgemeester Onno Hoes van Maastricht liet via zijn woordvoerder weten tijdens de commissievergadering woensdagavond inderdaad geluiden gehoord te hebben tegen de wietpas. Maar er is daarbij geen besluitvorming geweest, aldus Hoes.