Minder bureaucratie inzet nationale politie
DEN HAAG – Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) denkt zijn wetsvoorstel voor een nationale politie binnen een jaar door het parlement te kunnen loodsen, zei hij gisteren bij de presentatie van een eerste schets. Zes vragen.
Hoe is de politie in Nederland nu georganiseerd?
De politie bestaat momenteel uit 25 regiokorpsen en het Korps landelijke politiediensten (KLPD). De ondersteunende bedrijfsvoeringstaken op het gebied van ict, huisvesting en inkoop zijn decentraal georganiseerd. Deze vallen onder diverse regionale beheercolleges. Daarvoor is er dus geen landelijk aanspreekpunt.
Waarom wil Opstelten van deze organisatievorm af?
Dé allesoverheersende slogan is: Minder bureaucratie, meer doelmatigheid en kwaliteit. Dat betekent onder andere het terugbrengen van het aantal korpsen, zodat regionale vormen van criminaliteit effectiever kunnen worden bestreden. De ondersteunende taken worden zo veel mogelijk ondergebracht in één dienstonderdeel, zodat de politie bijvoorbeeld nieuwe politieauto’s centraal kan inkopen. De tussenlaag van regionale korpsbeheerders en regionale (beheer)colleges vervalt.
Hoe ziet de nationale politie eruit?
De bestaande regiokorpsen, het KLPD en alle andere bovenregionale voorzieningen gaan op in één nationaal korps. Dat zal bestaan uit tien regionale eenheden, die verantwoordelijk zijn voor de uitvoerende politietaken in hun gebied. De grootste samenvoeging vindt plaats in het oosten. Daar gaan vijf regiokorpsen op in de nieuwe politie-eenheid Oost-Nederland.
Wie is de baas van dat nationale korps?
Aan het hoofd ervan komt Opstelten zelf. De dagelijkse leiding komt in handen van één korpschef, een soort commandant der strijdkrachten, zoals het leger die heeft.
Moet één korpschef straks de wijkveiligheid in ruim 400 gemeenten gaan overzien?
De vrees van met name burgemeesters is inderdaad dat zij hun greep op de lokale politie-inzet kwijtraken. Onnodig, verklaarde justitieminister Opstelten gisteren. Alle burgemeesters uit de politieregio moeten volgens de bewindsman straks samen met de hoofdofficier van justitie een op de lokale prioriteiten gebaseerd regionaal beleidsplan maken. Dat komt dus niet vanuit Den Haag.
Voor de manier waarop agenten door gemeenten op te stellen, lokale veiligheidsplannen uitvoeren, zijn burgemeesters straks verantwoording schuldig aan de gemeenteraad.
Nieuw is straks de figuur van de regioburgemeester, de burgemeester van de grootste gemeente in het politiegebied. Hij is eindverantwoordelijk voor het regionaal beleidsplan. Bij onenigheid kunnen burgemeesters rechtstreeks hun beklag doen bij de minister. Ook bezwaren van hoofdofficieren komen via het college van procureurs-generaal bij de minister terecht.
Wat gaat de vorming van de nationale politie kosten?
Voor de reorganisatie is 130 miljoen euro gereserveerd. Dit bedrag komt boven op de 370 miljoen euro die al is ingeboekt voor het op peil houden van de huidige politiecapaciteit.