Buitenland

„Atoomprogramma Iran vertraagd”

JERUZALEM – De zogenaamde Stuxnetworm, die Iraanse computernetwerken in september trof, heeft de voortgang van het Iraanse atoomprogramma met zeker twee jaar vertraagd.

Buitenlandredactie
15 December 2010 11:03Gewijzigd op 14 November 2020 12:55
Foto ANP
Foto ANP

Dat stelde de Duitse computerexpert Langer dinsdag in een interview met het Israëlische dagblad The Jerusalem Post. „Het kost Iran zeker twee jaar om de draad weer op te pakken”, aldus Langer telefonisch vanuit Hamburg. „Deze operatie was bijna even effectief als een militaire aanval, eigenlijk zelfs nog beter, want er zijn geen slachtoffers gevallen en er is geen totale oorlog uitgebroken. Vanuit militair perspectief was dit een groot succes.”

Volgens Langer stuurt de Stuxnetworm nog steeds computers in de war in de Iraanse opwerkingsfabriek in Natanz en in de kerncentrale in Bushehr.

Vorige maand concludeerde het Internationaal Atoomenergie Agentschap ook al dat Iran een groot deel van zijn opwerkingsactiviteiten heeft stilgelegd, blijkbaar als gevolg van Stuxnet.

De Duitse expert meent dat Iran het beste alle besmette computers kan verwijderen, omdat er vrijwel geen ander middel afdoende tegen het virus kan worden ingezet. „Dit is het meest geavanceerde en aggressieve virus in de geschiedenis. Het is extreem moeilijk om apparatuur op te schonen, en we weten dat Iran daar niet goed in is.”

Intussen groeit de speculatie dat de Israëlische Unit 8200, een speciale afdeling van de militaire inlichtingendienst, achter de cyberaanval op Iran zit.

Israël heeft steeds ontkend dat het is betrokken bij het verspreiden van de computerworm Stuxnet. Hoge officieren binnen het Israëlische leger bevestigden onlangs wel dat zij betrouwbare informatie hebben dat Iran forse technische problemen heeft met zijn centrifuges in de opwerkingsfabriek in Natanz.

Volgens expert Langer zijn de Verenigde Staten en Israël bij de verspreiding van Stuxnet betrokken. „Het moet jaren hebben gekost om dit te ontwikkelen. We hebben die conclusie getrokken door het analyseren van de worm. De code van Stuxnet is 15.000 regels lang – dat is enorm veel. Dat kan niet door een hacker zijn gedaan. Dat moet een land zijn geweest. En zelfs één land zou niet in staat zijn dit in zijn eentje te doen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer