Economie

Duits prijsvoordeel zichtbaar door euro

Na de invoering van de euro loont het voor grensstreekbewoners om in Duitsland in plaats van in Nederland boodschappen te doen. Dat blijkt uit een onderzoek van Dagblad de Limburger naar de prijsverschillen tussen vergelijkbare artikelen in Nederland, België en Duitsland.

ANP
31 December 2001 10:24Gewijzigd op 13 November 2020 23:20
LONDEN – Ook aan de overkant van het Kanaal, zoals hier bij de vestiging Hay Market van American Express in Londen, gaat de introductie van de euro niet ongemerkt voorbij. - Foto EPA
LONDEN – Ook aan de overkant van het Kanaal, zoals hier bij de vestiging Hay Market van American Express in Londen, gaat de introductie van de euro niet ongemerkt voorbij. - Foto EPA

De prijsverschillen in euro’s voor precies dezelfde consumptieartikelen kunnen tot 35 procent oplopen, blijkt uit dat onderzoek. Er werden prijsvergelijkingen uitgevoerd in diverse winkels in de Limburgse grensstreek. Zo kan de consument met een uurtje rijden in drie Ikea-vestigingen in Heerlen, Keulen en Luik drie prijzen vinden voor boxspringbed Sultan: in Heerlen kost het bed 451,50 euro, in België 5 euro minder en in Keulen slechts 299 euro.

Cd’s zijn in ons land 15 procent duurder dan in Duitsland, de sterke drank scheelt soms een kwart, en op wasmiddelen kunnen Nederlandse kopers 20 procent besparen in Duitsland. Nederland pakt gunstiger uit bij het kopen van bijvoorbeeld Big Macs, spaghetti, een krop sla en Coca-Cola.

De verschillen tussen België en Nederland zijn wisselend. Soms zijn artikelen in België goedkoper, soms in Nederland. De Aldi-winkels, die in alledrie de landen filialen hebben, zijn in Nederland het goedkoopst.

Dagblad de Limburger voerde het onderzoek uit omdat Limburg 195 kilometer grens met Duitsland heeft en zo’n 150 met België. De verwachting is dat de euro veel Limburgers doet besluiten hun boodschappen voortaan in Duitsland te doen.

Toneelstuk
Duitse vakantiegangers in ski-oorden in Oostenrijk betaalden afgelopen dagen overigens al vaak met euromunten. Dit gebeurde tot ergernis van vooral horeca-ondernemers. „De Duitsers voeren een onnodig eurotoneelstuk op”, citeerde de grootste krant van het Alpenland, de Kronenzeitung, zaterdag een van hen. „Zij veroorzaken met hun gedrag alleen maar verwarring.”

Valse briefjes
In Zuid-Limburg blijven intussen valse briefjes van 100 gulden opduiken. Een onbekende probeerde vrijdagavond na het tanken bij een pompstation aan de Cabergerweg in Maastricht te betalen met een vals briefje van 100.

De pompbediende accepteerde het valse biljet niet, waarop de verdachte met een echt biljet van 100 gulden betaalde en scheldend het tankstation verliet. In een zaak aan de Boschstraat in Maastricht betaalde een onbekende donderdagavond met een vals briefje van 100 gulden. Het personeel ontdekte dat pas toen de man met de gekochte artikelen verdwenen was. De politie roept iedereen op alert te zijn bij het in ontvangst nemen van briefjes van 10, 25, 50 en 100 gulden. Zeker rond de drukke jaarwisseling proberen mensen van hun valse guldenbiljetten af te komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer