Rotterdam-Zuid eist bewaking
Bewoners en winkeliers in de wijk IJsselmonde in Rotterdam-Zuid eisen de inzet van een particuliere bewakingsdienst.
Ze willen af van de winkeldiefstallen, bedreigingen en drugsoverlast in hun buurt. Ze stapten maandag rechtstreeks naar Leefbaar Rotterdam en eisten de inzet van een particuliere bewakingsdienst.
Dat de onvrede groot is, bleek uit de meer dan 6000 handtekeningen die fractievoorzitter R. Sörensen in ontvangst nam van Marcel van Daalhuizen, eigenaar van een supermarkt aan de Spinozaweg. In IJsselmonde wonen 8000 mensen, dus bijna alle bewoners tekenden.
„Het is hier ook bar en boos”, zegt Van Daalhuizen. „Van de week hadden we zakkenrollers in de winkel en er is hier wel eens iemand met een bijl achterna gezeten.”
Bij Sörensen, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, vinden de IJsselmonders een gewillig oor. Veiligheid is voor de Leefbaren prioriteit nummer een. Hij gaat wethouder De Faria (veiligheid) voorstellen om deels op kosten van de gemeente bewakers in te huren. De deelgemeente en de winkeliers moeten ook elk eenderde meebetalen.
De bewoners in IJsselmonde willen dat er actie wordt ondernomen. „Die meiden moeten hier op hun gemak achter de kassa kunnen zitten”, zegt een klant in de supermarkt. Zelf durft hij ’s avonds de deur niet meer uit. Ook Van Daalhuizen heeft de buik vol van de overlast. „Elke zaterdag wordt er hier voor tientallen euro’s vlees gejat. Als je de daders aanspreekt, willen ze met je op de vuist.”
De deelgemeente zette als tijdelijke maatregel in drie grote winkels particuliere bewaking in. Portefeuillehouder veiligheid Van Mastrigt (PvdA) vindt de beveiliging in winkels echter een verantwoordelijkheid van de ondernemers zelf en stelde geen geld meer beschikbaar. „Ik heb op een studiereis van deelgemeentevoorzitters in de Verenigde Staten gezien dat ondernemers investeringen in veiligheid vanzelf weer terugverdienen.”
De winkeliers begrijpen dat standpunt niet. „Ze is na een bezoek aan New York tot de conclusie gekomen dat ondernemers zelf hun problemen moeten oplossen. Nou, dat heb ik wel gedaan en toen zat ik meteen drie dagen vast”, zegt Van Daalhuizen.
Ook Leefbaar-voorman Sörensen verwondert zich. „Ze heeft wel geld om naar de VS te gaan, maar wil niet betalen voor veiligheid. Dat kan niet als 49 procent van deze wijk op Fortuyn heeft gestemd. De huizen staan hier in brand, maar zij staat met de slang bloemen water te geven.”
De problemen doen zich niet alleen voor in IJsselmonde. Ook in de wijk Crooswijk (Rotterdam-Noord) houden jongeren huis. Van Mastrigt erkent dat de veiligheid op straat een overheidstaak is. De gemeente heeft daartoe mensen van de Dienst Stadstoezicht ingezet. „Het probleem is dat zij te weinig bevoegdheden hebben. Ze mogen geen bekeuringen uitdelen en hebben geen handboeien. De gemeente kan ervoor zorgen dat zij meer een vuist kunnen maken. Als Sörensen dat wil, kan ik het alleen maar met hem eens zijn.”