Onderwijs & opvoeding

Greijdanus College verruimt beleid

ZWOLLE – Het gereformeerd vrijgemaakte Greijdanus College in Oost-Nederland laat voortaan ook leden en medewerkers toe uit de Nederlands Gereformeerde Kerken en uit gemeenten die sinds 2003 uit de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt zijn getreden.

Onderwijsredactie
14 December 2010 11:31Gewijzigd op 14 November 2020 12:54

Dat maakte de school maandag bekend. Voor ouders uit deze kerken verdwijnt het formele toelatingsgesprek bij de aanmelding van leerlingen.

De achterliggende jaren werden op de gereformeerd vrijgemaakte scholen personeelsleden ontslagen die van kerk veranderden, omdat de besturen vreesden dat versoepeling van het beleid het bestaansrecht als zelfstandige schoolrichting in gevaar zou brengen. Leden en docenten uit de Christelijke Gereformeerde Kerken zijn sinds 2002 wel welkom. Dat wordt nu verbreed. „De vrijgemaakte kerken blijven de dragers van de richting, maar met andere kerken is er een voldoende intensieve relatie dat we ze herkennen als kerken van Christus”, zegt voorzitter M. J. de Jong van het college van bestuur. „Dat blijkt volgens onze juristen geen afbreuk te doen aan je positie als zelfstandige richting.”

De verbreding van het benoemings- en toelatingsbeleid volgt op een voorzet van het LVGS, de besturenorganisatie van het gereformeerde onderwijs. Het afgelopen jaar heeft de school hierover gesprekken gevoerd met alle betrokkenen. Een laatste formele stap was het positieve besluit van de ledenvergadering van de schoolvereniging eind vorige week.

Een belangrijke uitkomst is dat er tegelijk „een aanscherping op het punt van identiteit” heeft plaatsgehad. „We signaleren dat de verschillen tussen kerkverbanden minder groot worden, maar dat de verschillen tussen kerkleden juist groter worden”, zegt De Jong. „Dat vraagt een verschuiving in onze focus. Niet alleen: Van welke kerk ben je lid? maar ook en vooral: Hoe volg jij Christus?”

Voortaan worden met alle ouders kennismakingsgesprekken gevoerd. „Het blijft belangrijk dat de school een sterke verbinding heeft met ouders over de (geloofs)opvoeding. Dat wordt versterkt door het er met iedereen over te hebben.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer