Buitenland

Schröder handhaaft Eichel als minister

De positie van de Duitse minister van Financiën, Hans Eichel, staat niet ter discussie.

ANP/DPA
13 May 2003 08:45Gewijzigd op 14 November 2020 00:18

Dit heeft bondskanselier Gerhard Schröder maandag voor de Duitse tv gezegd. Afgelopen weekeinde gingen stemmen op dat Eichel moet aftreden omdat hij er niet in slaagt het tekort op de Duitse begroting weg te werken.

Schröder reageerde op een uitgelekt artikel in het blad Focus, dat maandag verscheen. Volgens Focus heeft Eichel gezegd dat hij zal vertrekken als het begrotingstekort volgend jaar verder oploopt. Volgens Schröder bestaan er misverstanden over het artikel en is er niet gesproken over een eventueel vertrek van zijn minister. Ook Eichels eigen ministerie ontkent dat de bewindsman met aftreden zou hebben gedreigd. Volgens fractievoorzitter Angela Merkel van oppositiepartij CDU zou het beter zijn als Eichel „zijn conclusies trekt.”

De Duitse regering gaf dit weekeinde toe dat het niet zal lukken om in 2006 met een sluitende begroting te komen. Dit jaar zal het begrotingstekort opnieuw boven de 3 procent komen. Ook vorig jaar zat Duitsland met 3,6 procent boven de door Brussel gestelde limiet.

Daarmee overschrijdt Berlijn de limiet waaraan landen van de eurozone zich moeten houden. Krachtens het zogeheten Stabiliteitspact mogen de tekorten van de eurolanden niet boven de 3 procent van het bruto nationaal product komen. Deze afspraak is gemaakt om de euro stabiel te houden.

Bondskanselier Schröder gaf dit weekeinde in een vraaggesprek met de Tagesspiegel toe dat het niet lukt het tekort weg te werken omdat de economische groei tegenvalt. „Voor een sluitende begroting in 2006 is een groei nodig die ik op dit moment niet verwacht”, zei hij.

Ook minister Eichel gaf zich gewonnen. Tot nu toe ging hij ervan uit dat het tekort dit jaar op 18,9 miljard euro zou uitkomen. In een interview met het blad Der Spiegel verklaarde hij dat het bedrag hoger zal uitvallen. In regeringskringen wordt verwacht dat het tekort tussen de 30 en 35 miljard euro zal zijn.

Volgens Eichel is de tegenvallende economische groei niet de enige boosdoener. Hij wijt het oplopende tekort ook aan de manier waarop de Duitse eenwording in de jaren negentig is gefinancierd. De bewoners van de voormalige DDR kregen dezelfde sociale voorzieningen als de West-Duitsers, terwijl ze er zelf veel minder aan bijdroegen, schreef Eichel maandag in de Financial Times Deutschland.

Nu vaststaat dat Duitsland ook de komende jaren met een groter tekort zal zitten, neemt de druk toe om ingrijpende bezuinigingen door te voeren. Vooral maatregelen in de sociale zekerheid lijken onvermijdelijk. Ook is de kans groot dat de belastingen omhoog gaan.

Een woordvoerder van de Europese Commissie zei maandag wel verwacht te hebben dat Duitsland het tekort niet onder de 3 procent kan krijgen. Volgend jaar moet dat wel gebeuren, anders kan ’Brussel’ een boete opleggen. Van belang is verder, aldus nog de zegsman, dat Duitsland zijn tekort, gecorrigeerd voor cyclische schommelingen, jaarlijks met minstens een half procentpunt terugbrengt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer