Binnenland

Opstelten wil wijkagent meer in de wijk zien

DEN HAAG (ANP) – Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) wil dat wijkagenten straks 80 procent van hun werktijd in hun buurt actief zijn. Uit onderzoek blijkt dat de agenten nu 65 procent van hun tijd in hun wijk doorbrengen. De ‘straat’ vraagt volgens hem om meer zichtbaarheid en daadkracht van de politie.

14 December 2010 09:35Gewijzigd op 14 November 2020 12:54
Foto ANP
Foto ANP

De minister presenteerde dinsdag zijn plannen voor de oprichting van een nationale politie. De 25 regionale politiekorpsen en het Korps landelijke politiediensten (KLPD) gaan op in een nationale politie, die is onderverdeeld in tien regionale eenheden en een of meer landelijk werkende eenheden zoals de Nationale Recherche.

Het beheer van de politie komt onder de minister te vallen, die de baas is van een landelijke korpschef. Zaken als ICT, huisvesting, personeel en financiën komen in een landelijke onderdeel. Door concentratie van beheer zouden agenten vaker de straat op kunnen en zijn ze minder tijd kwijt achter het bureau. Er komen ‘robuustere’ recherche-eenheden die meer zaken aanpakken en er zal meer ruimte moeten komen voor vakmanschap van de politie. Het papierwerk moet met een kwart omlaag. In de zogenoemde overhead gaan banen weg.

Omdat het beheer van de politie landelijk wordt geregeld, zijn er geen regionale korpsbeheerders meer nodig. Wel blijven er regioburgemeesters. Dit zijn de burgemeesters van de grootste gemeente in een regionale eenheid. Als de burgemeesters binnen dit gebied het niet eens worden over de verdeling van de politiesterkte over de gemeenten, hakt de regioburgemeester de knoop door.

Opstelten steekt 130 miljoen euro in de invoering van de nationale politie. Om het huidige aantal van 49.500 politieagenten op peil te houden, komt het kabinet met een bedrag over de brug dat oploopt tot 370 miljoen euro vanaf 2015. Dan kan ook een besparing van 80 miljoen op kantoorwerk worden bereikt.

Het huidige bestel is volgens de minister ‘over de houdbaarheidsdatum heen’. De verandering is volgens Opstelten een ‘operatie die zijn weerga niet kent’ en is niet meer terug te draaien omdat hij de ‘noodzaak voelt in de samenleving.’ Ook al denkt hij ‘dat het laatste woord nog niet is gezegd’, onder meer door burgemeesters. Niettemin denkt hij de gehele verandering al op 1 januari 2012 in het Staatsblad te hebben.


Regio’s

De huidige politieorganisatie telt 25 regio’s. Groningen en Friesland bijvoorbeeld hebben er ieder gewoon een, maar Gelderland en Brabant ieder drie. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid wil dat het hele land een en dezelfde politieregio is, verdeeld in tien gebieden. Die komen overeen met de nieuwe arrondissementsgebieden.

Het gaan dus worden: Noord-Nederland, Oost-Nederland, Flevoland/Utrecht, Noord-West-Holland, Amsterdam, Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond, Zeeland/West-Brabant, Oost-Brabant en Limburg.

De politieregio Nederland gaat vallen onder een korpschef die zijn kaders en regels van de minister van Veiligheid krijgt. Opstelten kon dinsdag nog niet zeggen wanneer de ‘blauwe baas’ wordt benoemd en in hoeverre die dus betrokken wordt bij het veranderingsproces. „Ik heb geen idee.” Maar er moet straks wel kwartier worden gemaakt voor de nieuwe organisatie, beaamde hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer