Binnenland

Politie houdt verdachte aanval website OM aan

DEN HAAG (ANP) – Het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche heeft zaterdagmiddag in de Groningse plaats Hoogezand-Sappemeer een 19-jarige man aangehouden die vermoedelijk medeverantwoordelijk is voor de gerichte cyberaanval, vrijdagochtend, op de website van het Openbaar Ministerie (OM). De site was een paar uur moeilijk bereikbaar en lag korte tijd helemaal plat.

11 December 2010 19:34Gewijzigd op 14 November 2020 12:52
Foto ANP
Foto ANP

De websites van het OM en de politie werden vrijdag aangevallen door sympathisanten van WikiLeaks. Het Team High Tech Crime was al tot de conclusie gekomen dat het om georganiseerde aanvallen ging en dat gebruik werd gemaakt van pc’s die sympathisanten hiervoor beschikbaar hebben gesteld. Politie en justitie vermoeden dat de aanvallen verband houden met de activiteiten van de 16-jarige jongen die donderdag in Den Haag werd opgepakt voor zijn betrokkenheid bij aanvallen op de websites van MasterCard en de betalingssite PayPal.

De verdachte uit Hoogezand-Sappemeer bestookte met behulp van hackerssoftware de website van het OM met een enorme hoeveelheid dataverkeer. Uit het onderzoek door de Nationale Recherche is gebleken dat de man, die actief is onder de internet-nickname Awinee, ook andere computergebruikers aanzette om deel te nemen aan de aanval. De politie kwam hem op het spoor omdat de software waarmee de man de website aanviel ook zijn IP-adres, het unieke nummer van zijn computer, meestuurde.

Bij zijn aanhouding nam de politie een computer en een replica van een Italiaans pistool in beslag.

WikiLeaks-aanhangers voeren de cyberaanvallen uit na de aanhouding van WikiLeaks-oprichter Julian Assange in Groot-Brittannië. Hij wordt verdacht van zedenmisdrijven in Zweden.

WikiLeaks zorgde de afgelopen maanden voor veel ophef door Amerikaanse geheime militaire en diplomatieke documenten te publiceren. Aanhangers van Assange denken daarom dat de verdenkingen in Zweden een complot tegen Assange en WikiLeaks vormen. Met de DDoS-aanvallen nemen ze onder meer wraak op bedrijven die geen overboekingen meer doen naar WikiLeaks.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer