Nieuw trombosemedicijn maakt controle overbodig
Onderzoekers van het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) hebben twee nieuwe antistollingsmiddelen ontwikkeld die de behandeling van trombosepatiënten een stuk eenvoudiger maakt. Dat heeft een woordvoerder maandag bekendgemaakt.
Het eerste nieuwe antistollingsmiddel bestaat uit vijf suikermoleculen en heeft daarom de naam pentasaccharide gekregen. De patiënt kan het zelf met een injectienaald toedienen. Het andere middel heet ximelagatran. Het voordeel hiervan is dat het in de vorm van een tablet beschikbaar is. Het moet dagelijks worden ingenomen.
Beide geneesmiddelen kunnen volgens een woordvoerder op korte termijn revolutionaire veranderingen in de trombosebehandeling bewerkstelligen. De nieuwe middelen maken controle door de trombosedienst overbodig. Ook hoeft de medicatie van de patiënt niet meer regelmatig worden bijgesteld.
In Nederland krijgen jaarlijks 20.000 tot 30.000 mensen een trombosebeen of een longembolie. Trombose in een beenader kan ernstige gevolgen hebben, zoals blijvende klachten en soms ernstige invaliditeit. Ook kan een longembolie optreden, waaraan een deel van de patiënten overlijdt. Naast erfelijke aanleg kunnen ook factoren als pilgebruik en zwangerschap leiden tot een hogere kans op trombose.
De pentasaccharide wordt in de praktijk al gebruikt om trombose bij operatiepatiënten te voorkomen. Over een jaar zullen de beide middelen beschikbaar zijn.