Buitenland

Favoriet Haïti steunt hertelling niet

PORT-AU-PRINCE (ANP/AFP) – De Haïtiaanse presidentskandidaat die bij de eerste stemronde de meeste stemmen vergaarde, Mirlande Manigat (70), staat niet langer achter een hertelling van de stemmen door de kiesraad. Dat heeft ze vrijdag (lokale tijd) via haar advocaten laten weten. Volgens de voormalige first lady bevat het voorstel voor de hertelling geen details over hoe die wordt uitgevoerd, wanneer die plaatsvindt of wat de rol van de presidentskandidaten hierin zou zijn.

11 December 2010 09:13Gewijzigd op 14 November 2020 12:52
Aanhangers van Manigat. Foto EPA
Aanhangers van Manigat. Foto EPA

Eerder op de dag liet ook de als derde geëindigde presidentskandidaat Michel Martelly weten dat hij niet deelneemt aan de hertelling, die hij bestempelde als „een val”. Martelly is ervan overtuigd dat president René Préval samen met zijn protégé van regeringspartij Eenheid, de als tweede geëindigde Jude Célestin, fraude hebben gepleegd bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 28 november.

„We hebben grote bezwaren tegen de hertelling omdat er ongeveer drieduizend frauduleuze stembiljetten waren toegevoegd”, aldus de 49-jarige populaire popzanger van Haïtiaanse kompa muziek. „Dit is gebeurd op bevel van Préval, zodat Célestin zou winnen. Hij probeert zijn man aan de macht te krijgen. Ik wil hier geen deel van uitmaken. Het is een val.”

Manigat kreeg bij de eerste ronde 31 procent van de stemmen, Célestin 22 procent. Popster Martelly eindigde vlak achter Célestin met 21,8 procent. Hij zou slechts zesduizend stemmen minder hebben gehaald dan Célestin. Na de verkiezingen braken er rellen uit wegens vermoedens van grootschalige fraude. Martelly schat dat hij wel 46 procent had kunnen hebben.

De kiesraad kondigde donderdag aan de stemmen opnieuw te tellen in aanwezigheid van de drie hoogst geëindigde kandidaten. Het door een aardbeving verwoeste land in de Cariben, dat kampt met een cholera-epidemie, is al dagen het toneel van protesten door aanhangers van diverse presidentskandidaten, waarbij vijf doden vielen. Volgens medici komt de bestrijding van cholera door de onlusten in gevaar.

De tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen tussen de twee hoogst geëindigde kandidaten van de eerste ronde staat gepland voor 16 januari.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer