Onderwijs & opvoeding

Toezegging kabinet niet voldoende voor student

DEN HAAG – De protesterende studenten zijn niet tevreden gesteld door de handreiking van het kabinet dat ze in totaal twee in plaats van één jaar extra tegen het normale collegegeld mogen studeren. De geplande actie op 21 januari gaat gewoon door.

Redactie politiek
10 December 2010 17:49Gewijzigd op 14 November 2020 12:52
Van Bijsterveldt. Foto ANP
Van Bijsterveldt. Foto ANP

Vrijdag ageerden enkele duizenden studenten in Utrecht, Wageningen, Amsterdam en Nijmegen tegen de kabinetsplannen om studenten die langer studeren meer collegegeld te laten betalen. Op de Dam in Amsterdam protesteerden niet alleen studenten, maar ook docenten. Ze kwamen uit de hoofdstad zelf en uit Leiden.

Bij het protest waren ook de Tweede Kamerleden Jadnanansing (PvdA), Lucas (VVD), Klaver (GroenLinks) en Van Dijk (SP) aanwezig. Ook collegevoorzitter van de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam Van der Toorn voerde het woord.

Het kabinet besloot gisteren uitvoering te geven aan de gemaakte afspraak in het regeerakkoord dat langstudeerders meer collegegeld moeten betalen. De afspraak tussen CDA, VVD en PVV was dat degenen die een jaar langer studeerden dan de opleidingsduur 3000 euro boven op het collegegeld van 1700 euro zouden moeten gaan betalen.

Het kabinet besloot gisteren om studenten die aan een universiteit studeren een extra uitloopjaar te gunnen. Zij mogen zowel voor hun bachelor als hun voor master een jaar extra studeren tegen het normale wettelijke collegegeld. Voor hbo-studenten blijft de verhoging wel ingaan als ze een jaar langer hebben gestudeerd dan normaal. Het wetsvoorstel waarin dit is geregeld, is overigens het eerste wetsvoorstel van het kabinet-Rutte.

Het extra uitloopjaar is een handreiking voor studenten die extra vakken willen volgen of een bètastudie doen. Ook biedt het ruimte voor studenten om een bestuursfunctie te vervullen. Studenten met een handicap krijgen een uitloop van maximaal drie jaar. De langstudeerder krijgt het recht om de verhoging zo nodig bij te lenen.

De maatregel moet na de zomer van volgend jaar ingaan. Het kabinet wil daarmee de 60.000 langstudeerders die Nederland heeft, stimuleren sneller hun studie af te ronden. Zij kosten de schatkist jaarlijks vele miljoenen euro’s. Het geld dat de extra verhoging van het collegegeld opbrengt, investeert de overheid weer in het hoger onderwijs.

De landelijke studentenvakbond LSVb is niet tevreden met het extra jaar dat het kabinet heeft toegezegd en spreekt van een „heel kleine handreiking.” Het aangekondigde studentenprotest op 21 januari in Den Haag gaat daarom gewoon door.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer