Politiek

Rosenthal neemt afstand van PVV’s Palestina

DEN HAAG (ANP) – Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft donderdag afstand genomen van het pleidooi van de PVV dat Jordanië de Palestijnse staat moet worden. Hij heeft de regering van Jordanië uit eigen beweging ook duidelijk gemaakt dat de Nederlandse regering deze opvattingen niet deelt.

9 December 2010 16:20Gewijzigd op 14 November 2020 12:51
Rosenthal neemt afstand van het standpunt van Wilders.  Foto ANP
Rosenthal neemt afstand van het standpunt van Wilders. Foto ANP

Rosenthal zei dat donderdag in een overleg met de Tweede Kamer. Wilders stelde zondag in een toespraak in Israël dat Palestijnen het recht moeten krijgen om zich vrijwillig in Jordanië te huisvesten. Dat land zou zich dan kunnen omvormen tot Palestina en de Palestijnen kunnen er dan in vrijheid hun eigen regering kiezen, aldus de PVV-leider.

PvdA-Kamerlid Frans Timmermans sprak in het overleg van „hersenspinsels en idiote ideeën” en riep de minister op „om onzin onzin” te noemen.

„De opvattingen van de PVV, of ze onzin zijn of zinnig, deelt de Nederlandse regering niet. Daar mag ook geen enkel misverstand over bestaan”, stelde Rosenthal.

Nederland is volgens hem voorstander van een oplossing waarbij een Palestijnse staat naast Israël kan bestaan. „Voor de Nederlandse regering is het zonneklaar dat we moeten toewerken naar de tweestatenoplossing”, zei Rosenthal. Het is volgens hem ook „onmiskenbaar dat de nederzettingen absoluut geen bijdrage, maar een hinderpaal vormen voor de bevordering van het vredesproces in het Midden-Oosten”.

De PVV van Wilders is de gedoogpartner van het minderheidskabinet van VVD en CDA. Rosenthal (VVD) zegt dat hij meerdere keren met Wilders heeft gesproken en ze van elkaar weten dat ze het fundamenteel oneens zijn over de oplossing van het conflict in het Midden-Oosten. Wilders stelde in een reactie dat Rosenthal natuurlijk afstand van zijn ideeën mag nemen. „Maar ik heb wel gelijk; Jordanië is Palestina.”

Behalve in Jordanië heeft Buitenlandse Zaken ook in landen als Turkije uitgelegd wat de gedoogconstructie met de PVV betekent en waar de coalitiepartijen VVD en CDA voor staan. „We zijn pro-actief in dit soort aangelegenheden. Wij leggen ontspannen en standvastig uit hoe de zaak in Nederland in elkaar zit. Als je dat helder uitlegt, dan is de reactie er een van geruststelling en duidelijkheid”, zei Rosenthal.

Hij brengt in februari een bezoek aan Turkije, onder meer om te praten over de voorbereiding van de viering van vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije, in 2012. Wilders is niet gecharmeerd van het voorgenomen bezoek, zo liet hij via Twitter weten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer