Hariri-Tribunaal klaar voor eerste verdachte
LEIDSCHENDAM (ANP) – Het Hariri-Tribunaal is klaar om zijn eerste verdachte te ontvangen: in de gevangenis van Scheveningen zijn twaalf cellen in gereedheid gebracht voor het eerste internationale terrorismetribunaal. De eerste aanklacht wordt „zeer, zeer binnenkort” uitgevaardigd. Het eerste proces zal niet voor de tweede helft van 2011 beginnen.
Dit zegt Herman von Hebel, die als chef van de griffie verantwoordelijk is voor de organisatie van het hof. Het Hariri-Tribunaal in Leidschendam onderzoekt de zware bomaanslag op de Libanese ex-premier Rafik al-Hariri, waarbij op 14 februari 2005 in Beiroet 23 mensen om het leven kwamen. In Libanon wordt al jaren druk gespeculeerd wie erachter zat; genoemd worden Syrië en de sjiitische Hezbollah-beweging.
Als hoofdaanklager Daniel Bellemare (Canada) zeer binnenkort de eerste tenlastelegging aan rechter Daniel Fransen (België) voorlegt, kan daar enkele weken later meer duidelijkheid over komen. De namen van de verdachten worden echter in eerste instantie geheim gehouden totdat Fransen tot de conclusie komt dat er voldoende bewijs is. Deze zogeheten bevestigingsprocedure kan zes tot tien weken in beslag nemen, zo verwacht de Nederlander Von Hebel.
Ook na de bevestiging kan Fransen ervoor kiezen de aanklacht geheim te houden. Bij internationale hoven wordt soms voor zogeheten verzegelde aanklachten gekozen om arrestatie te vergemakkelijken.
Zodra een eerste verdachte in Nederland is, duurt het zeker vier tot zes maanden totdat het proces kan beginnen. Dit komt onder meer omdat de verdediging enige voorbereidingstijd zal vragen. Von Hebel verwacht dan ook dat het eerste proces van het Hariri-Tribunaal niet voor de tweede helft van 2011 begint.
In Libanese media wordt soms gesproken van ‘de aanklacht’, maar volgens Von Hebel kunnen er best meer tenlasteleggingen volgen. Het Hariri-Tribunaal - officieel het Speciaal Tribunaal voor Libanon - is niet alleen bevoegd voor de aanslag op Hariri, maar ook voor andere misdaden die ermee samenhangen.
Het tribunaal zetelt sinds maart 2009 in het voormalige AIVD-gebouw in Leidschendam-Voorburg. Er werken inmiddels 333 mensen uit 62 landen. Er wordt gewerkt in drie officiële talen: Frans, Engels en Arabisch. De beveiliging wordt geregeld in „regelmatige en intensieve contacten” met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding.