„Wensen psychisch zieken bundelen”
Zorgverzekeraars luisteren vaak beter naar de stem van psychiatrische patiënten dan naar professionele hulpverleners. Daarom is het belangrijk dat een belangenorganisatie als ”een handreiking” zich sterk maakt voor de eigen doelgroep.
De vereniging moet alle wensen bundelen en omzetten in een activiteitenplan.
Dat zei mevrouw drs. T. A. Gunter zaterdag in Gouda tijdens de jaarlijkse ledenvergadering/ontmoetingsdag van deze reformatorische vereniging voor familieleden van psychisch zieken. Het locatiehoofd van psychiatrisch ziekenhuis De fontein in Bosch en Duin sprak daar over het thema ”Van aanbodgerichte naar vraaggestuurde zorg”.
Gunter liet duidelijk doorschemeren niet al te veel vertrouwen te hebben in een overheid die belijdt dat de vraag van cliënten en patiënten centraal moet staan. „Zolang partijen, overheid en zorginstellingen zich niet echt verdiepen in de wens en de behoefte van de hulpvrager, zal vraagsturing een loze kreet blijven. Hoewel het prachtig op papier staat, geeft de praktijk een ander beeld te zien.”
Nog maar al te vaak worden bijvoorbeeld bepaalde vormen van hulp niet vergoed. Gunter riep de aanwezige leden van de in totaal 300 leden tellende vereniging op in dat geval de stem van de patiënten meer te laten horen. „Maak gebruik van de mogelijkheden die er zijn, door kansen te zoeken en te creëren. Ik heb er alle vertrouwen in dat het lukt. In afhankelijkheid van wat God ons schenkt.”
Over het begrip vraaggestuurde zorg bestaat volgens het locatiehoofd van De fontein veel verwarring. „Men is het er wel over eens dat er een ruime capaciteit aanwezig moet zijn. Ook moet de hulpvrager kunnen beschikken over voldoende informatie.” Praktische problemen als beschikbare financiën, personeelsgebrek, wachtlijsten, een terughoudend gedrag bij hulpverleners tegenover mondige patiënten en weinig persoonlijke aandacht in grote instellingen belemmeren echter de omslag naar vraaggestuurde zorg.
In Gunters eigen omgeving pleiten cliënten voor het aanstellen van een zorgconsulent die kan helpen bij het formuleren van bepaalde vragen. Vanuit de psychiatrie wordt erop aangedrongen aan het begin van een zorgproces (de intake) meer stil te staan bij de beperkingen aan de kant van de zorgverstrekker. Wanneer men het dan toch eens wordt, is het volgens Gunter beter te spreken over „vraaggerichte in plaats van vraaggestuurde zorg.”