Tevergeefs wachten op het kerkblad
APELDOORN – Lange tijd spande het erom. Een voorstel van TNT Post werd dinsdag door de postbodes echter als „te mager” van de hand gewezen; het startsein voor een driedaagse staking. Duizenden kerkbladlezers wachten mogelijk deze week tevergeefs op hun wekelijkse portie kerknieuws.
Verschillende kerkbladen vallen normaal gesproken donderdag of vrijdag bij de lezer op de deurmat. Het is maar de vraag of dat deze week ook het geval zal zijn. Stakende postbodes houden geen rekening met het kerkdienstenoverzicht in De Saambinder, beseft Arjan Verloop.
De directeur van de gelijknamige drukkerij in Alblasserdam heeft echter goede hoop dat het wekelijkse orgaan van de Gereformeerde Gemeenten nog voor de zondag bij het gros van de 19.000 abonnees in de bus ligt. „Wellicht steekt de rechter een stokje voor staking; anders is er zaterdag nog een dag.” En, weet Verloop, „er zijn nog werkwillige postbodes. Bij ons is de post vanmorgen gewoon bezorgd.”
De drukker van De Wekker is pessimistischer. Volgens R. W. Bouwman, werkzaam bij drukkerij Callenbach in Nijkerk, is het nog maar de vraag of het christelijke gereformeerde kerkblad zaterdag wordt bezorgd. „Er zal die dag door de postbodes heel wat werk te verstouwen zijn. Ik beloof de abonnees niets.”
Om de lezers ter wille te zijn heeft de hoofdredacteur van De Waarheidsvriend, drs. P. J. Vergunst, besloten het kerkblad integraal op internet te plaatsen. Zo kan iedereen –of het hervormd-gereformeerde kerkblad nu wel of niet bezorgd wordt– kennisnemen van de artikelen.
Vergunst beseft dat een deel van zijn lezers daar hoe dan ook niet mee geholpen is. „Het is niet anders. We proberen het maximale te doen.” Vooral ouderen zijn erg gehecht aan De Waarheidsvriend, weet hij. „Wij proberen in ons blad de actualiteit te volgen. Voor hen is ons kerkblad een vast wekelijks contactmoment met de kerk en samenleving.”
Administrateur M. Meijering van De Wachter Sions, het kerkblad van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland, noemt de staking „bijzonder lastig.” Graag had hij gezien dat de postbodes weer aan het werk gingen. Naar hem luisteren ze echter niet, beseft hij. „Als ze niet willen, houdt het op.”
Een oplossing voor het probleem ziet Meijering niet meteen. „Ik zou het kerkblad kunnen mailen. Dat is echter ondoenlijk. We hebben duizenden abonnees.” Vooralsnog is het een kwestie van afwachten, concludeert hij. „Misschien dat sommige postbodes gewoon aan de slag gaan. Of anders valt het blad zaterdag in de bus.”
Mocht het onverhoopt toch volgende week worden, dan is er nog geen man overboord, nuanceert Meijering. „Er zijn genoeg goede boeken om te lezen.”