„Communiceer met zoekende houding”
„Wat is het belangrijkste als je op reis gaat?” vraagt vertelster Trijnie Slootweg-Wapenaar. Ze houdt een blauw boek omhoog. „De Bijbel”, roepen er een paar. „Juist, Gods Woord.” „Van kaft tot kaft”, komt er onmiddellijk uit de zaal.
De aanwezigen op de familiedag van ”Op weg met de ander” hadden de kern te pakken. Ruim 120 mensen met een handicap en hun ouders bezochten zaterdag de negende familieontmoetingsdag van de hervormd-gereformeerde gehandicaptenvereniging. ”Jezus is erbij”, luidde het thema.
Mevrouw Slootweg hield de bijbelvertelling over Ruth, Naomi en haar man. „Elimelech was z’n Bijbel vergeten. Hij ging verhuizen naar een land waar ze de Heere God niet kenden. Elimelech had beter zijn handen kunnen vouwen en zijn hele hart kunnen uitstorten voor de Heere.”
Aan het begin van de vertelling stelde mevrouw Slootweg de vraag „of de Heere Jezus ook van een meisje uit het heidense land Moab zou kunnen houden.” Aan het eind van de vertelling kwam het antwoord overduidelijk uit de zaal: „Ja!”
Staffunctionaris drs. G. van den Berg van Op weg met de ander belichtte het belang van goede communicatie. Bij mensen met een handicap is de communicatie zonder woorden heel belangrijk. Van den Berg noemde als voorbeeld het gegeven dat veel doven seksueel worden misbruikt. Dit is mogelijk doordat communicatie met hen moeilijk is.
Communicatie moet zonder vooroordelen zijn, nooit uit medelijden of uit nieuwsgierigheid plaatshebben, aldus Van den Berg. „Communicatie moet altijd op basis van liefde. Dat werkt wederliefde.”
Van den Berg nam de „onderzoekende basishouding” van Jezus bij de doofstomme als voorbeeld: Hij nam de dove alleen, stak Zijn vingers in diens oren, spuugde, raakte zijn tong aan, zuchtte, wat als een stil gebed kan worden gezien, en sprak vervolgens tot de man, die sprekend en horend werd.
Om de communicatie mogelijk te maken, had Op weg met de ander een doventolk ingeschakeld. Verder werden er veel liederen en psalmen gezongen.