Buitenland

Mogelijk geval van SARS in Finland

In Finland is mogelijk een eerste geval van SARS geconstateerd. Dat maakte het academisch ziekenhuis in de stad Turku zondag bekend.

Buitenlandredactie
12 May 2003 09:48Gewijzigd op 14 November 2020 00:18

De patiënt is eind april een week in Toronto geweest, waar meer dan twintig mensen aan SARS zijn overleden. Op 30 april werd de man opgenomen in het ziekenhuis. Hij wordt in de stad Turku verpleegd en is aan de beterende hand.

Dat het om SARS gaat is nog niet met zekerheid te zeggen, benadrukt het ziekenhuis. Eind vorige week viel een SARS-test positief uit, enkele dagen eerder had een vergelijkbare test een negatief resultaat. Binnenkort moet een derde test uitsluitsel geven.

Meer dan 500 mensen zijn wereldwijd aan SARS overleden, het merendeel in China en in Hongkong. In Europa hebben zich nog geen sterfgevallen voorgedaan.

De autoriteiten in Taiwan zijn gealarmeerd over de uitbreiding van de longziekte SARS. Dit weekeinde heeft de regering van het eiland besloten tot drastische maatregelen. In China blijft de situatie beroerd volgens premier Wen Jiabao.

In de Taiwanese hoofdstad Taipei zijn 500 mensen in quarantaine geplaatst. Bovendien moeten passagiers van metro’s en bussen beschermende mondkapjes gaan dragen. Dit weekeinde werden hier 35 nieuwe besmettingen geregistreerd en steeg het dodental tot achttien.

Aan de overkant van Taiwan, in China, noemde premier Wen Jiabao de toestand „beroerd.” Het ministerie van Volksgezondheid in Peking maakte bekend dat het aantal doden door het virus is gestegen tot 240. Bijna 5000 Chinezen zijn nu besmet met SARS.

Volgens Wen Jiabao is de uitbraak nog steeds niet onder controle en zou het zich nog verder kunnen verspreiden, vooral op het platteland. Vooral dat laatste wil de regering voorkomen. Het gezondheidssysteem is op het platteland lang genegeerd en kan een uitbraak van de ziekte zeker niet opvangen.

Om verdere verspreiding van SARS te voorkomen moeten Chinese gewoontes er ook aan geloven. In de stad Guangzhou zijn duizenden werknemers in de gezondheidszorg ingezet, die erop moeten toezien dat burgers niet meer op straat spugen. Er staat een boete van omgerekend 5 euro op en de overtreder moet zijn of haar speeksel zelf opruimen.

Volgens medische wetenschappers wordt het SARS-virus onder meer via besmette druppels verspreid. Deze komen vrij bij praten, niezen, kuchen en spugen. Ondanks voorlichtingscampagnes van de Chinese overheid om in verband met de SARS-problematiek niet meer op straat te spugen, is het voor veel Chinezen moeilijk die gewoonte te laten varen.

Guangzhou behoort in China tot de steden die het zwaarst zijn getroffen door de uitbraak van SARS. In de provincie Guangdong, waarvan de stad deel uitmaakt, zijn tot nu toe ruim 1500 SARS-gevallen geconstateerd. In deze provincie komen de autoriteiten de ondernemers tegemoet door enkele tijdelijke belastingmaatregelen.

Bedrijven die nadeel ondervinden van de SARS-crisis, is een belastingverlaging toegezegd. Het gaat onder meer om ondernemingen die werkzaam zijn in het toerisme en in de transportsector. Ook medewerkers in de gezondheidszorg en hulpverleners in de strijd tegen SARS krijgen belastingvoordelen.

In de voormalige Portugese enclave Macao, die nu deel uitmaakt van China, is een eerste geval van SARS vastgesteld. De patiënt is een 29-jarige man die de ziekte opgelopen zou hebben tijdens een bezoek aan de stad Zhuhai. En in Hongkong, een oude Britse kolonie, stierven dit weekeinde vijf mensen aan SARS. Inclusief het totaal van 215 doden zijn hier nu 1678 ziektegevallen geregistreerd.

De stadstaat Singapore kreeg een tegenvaller te verwerken. Hier stierf een 44-jarige vrouwelijke verpleegkundige aan het longvirus. Hier zijn nu 28 mensen aan de ziekte gestorven. Sinds 27 april waren er geen nieuwe besmettingen meer geregistreerd.

In Afrika is mogelijk een tweede persoon aan SARS gestorven. In Nigeria stierf een Aziaat aan symptomen van de ziekte. Het slachtoffer kwam uit Taiwan, aldus de minister van Volksgezondheid. Wordt het geval bevestigd, dan is het de tweede SARS-dode op het continent na eerder één in Zuid-Afrika.

Het vliegveld in de Nieuw-Zeelandse stad Auckland gebruikt deze week een infraroodcamera om uit Azië afkomstige SARS-patiënten op te kunnen sporen. Het gaat om een proef van drie dagen, aldus het ministerie van Volksgezondheid vandaag.

De camera kan passagiers opsporen met een lichaamstemperatuur van meer dan 38 graden Celsius. Verpleegkundigen die op het vliegveld zijn gestationeerd, onderzoeken of deze mensen de besmettelijke longziekte onder de leden hebben. Op de vliegvelden van Hongkong en Singapore worden dergelijke camera’s al gebruikt.

Nieuw-Zeeland kent één SARS-verdachte. Het gaat om een vrouw die mee was met een groepsreis naar China.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer