Fonds wil uitstel voor huiseigenaar in problemen
De stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) wil dat huizenbezitters die in de problemen komen, uitstel van betaling krijgen van de bank.
Wie door arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of echtscheiding de hypotheek niet meer kan opbrengen, betaalt dan enkele jaren maar een kwart van de maandlasten.
Dat zei directeur K. Schiffer van het waarborgfonds zaterdag. Het fonds is bekend van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Als een woning moet worden verkocht en de opbrengst lager is dan de schuld, betaalt het fonds de rest aan de bank. De NHG is er voor woningleningen tot 225.000 euro.
De opbrengst van een kwart van de gedwongen verkopen was de afgelopen jaren te laag om de schuld af te lossen. Dat zal de komende jaren toenemen. „Nu de huizenprijzen minder snel stijgen, is de kans groter dat er een restschuld overblijft”, stelt Schiffer. Makelaarsvereniging NVM en het Kadaster constateerden in het eerste kwartaal van dit jaar een lichte daling van de prijzen.
In de huidige situatie verkoopt de bank na circa negen maanden het huis, als de bezitter niet betaalt. Dat is volgens Schiffers voor sommige mensen te kort. „Iemand die bijvoorbeeld werkloos raakt en daardoor in de problemen komt, kan op iets langere termijn weer een baan vinden.”
Hij pleit daarom voor een periode van twee tot drie jaar, waarin huizenbezitters maar een kwart van de hypotheeklasten betalen. De achterstand wordt dan later weer ingelopen door een verhoging van de hypotheek, waar het fonds dan borg voor staat. Schiffer schat dat daarmee de helft van de gedwongen verkopen kan worden voorkomen.
Schiffer wil dat het plan van het tijdelijke uitstel van betaling per 1 januari 2004 is ingevoerd. Eerst moet het ministerie van VROM nog toestemming geven.