Knapen kan zijn hulpbeleid verder uitwerken
DEN HAAG (ANP) – Staatssecretaris Ben Knapen voor Ontwikkelingssamenwerking kan waarschijnlijk door met zijn beleidsvoorstellen. Een poging van een brede oppositie om de bezuinigingen op de hulporganisaties trager door te voeren of om de extra korting van 250 miljoen euro te verminderen, haalt zonder de steun van regeringspartij CDA geen meerderheid.
Dat bleek maandag tijdens het eerste grote debat met Knapen over zijn beleid. Het CDA wil weliswaar ook een lager tempo en geen extra kortingen, maar Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier van deze partij zei dat ze er nog eens goed naar moet kijken. „Het gaat om grote bedragen. Er is weinig ruimte op de begroting om te verschuiven”, zei ze na het debat.
Knapen komt volgend voorjaar met de uitwerking van zijn basisbrief, die hij eind november presenteerde. Kern daarvan is dat Nederland niet langer 0,8 van het bruto nationaal product aan ontwikkelingssamenwerking besteedt, maar de internationale norm van 0,7 procent aanhoudt. Dat is een teruggang van 5 naar 4 miljard in twee jaar tijd. Ook wil hij toe naar meer economische ontwikkeling, waar Nederlandse bedrijven ook van profiteren.
Een voorstel van de PvdA de afdracht op het oude peil te houden, kreeg met name steun van D66 en GroenLinks. Knapen zegde wel toe dat uit dit budget geen andere dingen worden betaald. Daar moet eerst een internationale discussie over komen. De regeringspartij VVD is tevreden met „de betere uitgangspunten” van het beleid, dat „uitgaat van effecten en niet van bedoelingen”, zei Kamerlid Klaas Dijkhoff.
De PVV is sowieso tegen ontwikkelingssamenwerking en wil af van de hulprelatie met islamitische landen zoals Sudan, Indonesië en Jemen. Knapen ging er niet op in, wat leidde tot een sneer van PVV’er Johan Driessen. Die had als lid van de gedoogpartij een andere toon verwacht van de staatssecretaris, liet hij weten.
De Tweede Kamer kan nog wel een spaak in het wiel steken van de beoogde bezuinigingen op hiv/aids-programma’s van 82 miljoen euro in 2011. VVD en CDA zoeken naar andere dekkingen maar weten nog niet precies welke. De meeste andere partijen zijn ook tegen de bezuiniging en zoeken ook.
Knapen zelf vindt deze bezuiniging ook jammer, zei hij, maar wil die wel doorzetten. Nederland blijft volgens hem internationaal een grote donor voor aidsbestrijding. Wel zegde Knapen D66 toe om echt kwetsbare groepen bij de aidsbesparingen te ontzien.