PVV aangevallen op afkeer ontwikkelingshulp
DEN HAAG (ANP) – De PvdA en de SP hebben de PVV maandag aangevallen op de afkeer van die partij van ontwikkelingshulp. De oppositiepartijen wilden van PVV-Kamerlid Johan Driessen weten of hij het er ondanks dat standpunt wel mee eens is dat Israël veel buitenlandse steun krijgt.
„Wij zijn tegen gesubsidieerde ontwikkelingshulp”, zei Driessen nadat PvdA-collega Sjoera Dikkers hem had uitgedaagd. SP’er Ewout Irrgang hield Driessen voor dat als hij consequent is hij een groot tegenstander zou moeten zijn van de Amerikaanse ontwikkelingshulp aan Israël. Driessen gaf daarop aan dat hij niet over het buitenlandbeleid van de Verenigde Staten gaat.
Irrgang vond dat vreemd en probeerde het opnieuw. „Als u zo’n tegenstander bent van hulp, dan is naar uw opvatting de Amerikaanse ontwikkelingshulp voor Israël buitengewoon kwalijk, neem ik aan”, zei hij. Driessen ging daar niet op in. „Zoals wel vaker uit de mond van SP-Kamerleden: totale onzin”, aldus de PVV’er.
Even daarvoor vroeg Driessen zich af hoe het kan dat het kabinet verder wil investeren in Israël, maar ondertussen indirect de „anti-Israëlbeweging” financiert. Zo geeft Oxfam Novib, die overheidssubsidie krijgt, volgens hem „centjes aan anti-Israëlclubjes” zoals Stop de Bezetting. Volgens het Kamerlid maakt ook de hulporganisatie ICCO zich hieraan schuldig door geld te geven aan Electronic Intifada, een internationale internetorganisatie die opkomt voor de Palestijnse zaak.
„Een ronduit antisemitische club die Israëlisch beleid vergelijkt met nazi-Duitsland”, stelde Driessen. Zijn GroenLinks-collega Arjan El Fassed, destijds oprichter van Electronic Intifada, pikte dat niet. De beschuldiging van antisemitisme typeerde hij als laster.
Volgens El Fassed wil de website vooral de stem van burgers laten horen, vaak uit afgesloten gebieden waar journalisten niet heen kunnen. Hij adviseerde Driessen eens te kijken naar de 12.000 artikelen op de site. „Misschien is dat wel goed voor zijn beeldvorming over de staat Israël en wat daar op dit moment gebeurt”, aldus El Fassed.
Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) kondigde al aan een „pittig gesprek” met ICCO te willen voeren over de kwestie, vermoedelijk in januari. Hij vindt dat stukken op de site haaks staan op het Nederlandse beleid.