Van Rompuy: Afghanistan verloren zaak
BRUSSEL – De president van de Europese Unie, de Belg Herman Van Rompuy, heeft de Amerikaanse ambassadeur verteld dat de EU niet langer gelooft in succes in een veilige toekomst voor Afghanistan. De Europese troepen zouden er alleen nog zijn „uit respect voor de Verenigde Staten.”
Dat blijkt uit geheime documenten die klokkenluidersorganisatie WikiLeaks openbaar maakte. De Amerikaanse ambassadeur in België, Howard Gutman, stelt in een van de gelekte memo’s dat Van Rompuy in december 2009 zei dat de EU tot eind 2010 wacht op vooruitgang. Van Rompuy verkondigde meerdere malen: „Als het niet werkt, dan is dat het, want het is de laatste kans.” „Europa doet het en zal ermee doorgaan uit respect voor de Verenigde Staten, niet uit respect voor Afghanistan”, aldus Van Rompuy volgens de memo. „Niemand gelooft nog in Afghanistan.”
De EU-voorzitter brengt hiermee de NAVO/ISAF-missie in ernstige verlegenheid. Momenteel zitten er zo’n 35.000 militairen onder NAVO-bevel in Afghanistan. De missie wordt gezien als de belangrijkste test voor het bondgenootschap.
Nederland heeft zijn militairen al in augustus teruggetrokken uit Afghanistan. De regering van VVD en CDA wil wel graag deelnemen aan een trainingsmissie, maar moet daarvoor steun zoeken bij de oppositie. De PVV wil geen verdere activiteiten in Afghanistan. De discussie daarover in Den Haag loopt nog.
Duitsland stopt in 2012 met de missie in Afghanistan. Groot-Brittannië wil uiterlijk in 2015 weg zijn uit het land. Bij de NAVO wordt al jarenlang geklaagd dat lidstaten slechts met moeite met troepen over de brug komen. De twijfel van de EU-voorzitter zal dit alleen maar versterken.
Uit een ander uitgelekt document blijkt dat Van Rompuy eind 2009 ook al voorspelde dat de klimaattop in Cancun, die op dit moment wordt gehouden, zal uitlopen „op een ramp.”
Volgens de EU-topman zijn er te veel partijen bij de top betrokken en kunnen Amerika en Europa beter onderlinge afspraken maken.
Volgens de Amerikaanse diplomaat noemde Van Rompuy de klimaatonderhandelingen in Kopenhagen ook al „een ongelooflijke ramp.”
Van Rompuy maakte bitter zijn beklag dat de Europeanen „volledig uitgesloten” waren in Kopenhagen en zei dat hij zich gelukkig achtte dat hij had besloten er weg te blijven. In het openbaar stelt de EU zich positief op tegenover een klimaatovereenkomst in Cancun.