Nieuwe ronde atoomoverleg Iran
GENEVE/TEHERAN – EU-buitenlandchef Ashton heeft waarschijnlijk geen hooggespannen verwachtingen van de gesprekken die ze vandaag voert met Iran over het omstreden kernprogramma. Het is voor het eerst na ruim een jaar dat de internationale gemeenschap weer spreekt met Iran.
Ashton spreekt vandaag in het Zwitserse Genève met de Iraanse atoomchef Ali Akbar Salehi.
Ashton vertegenwoordigt de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland, China, de VS) en Duitsland. Europese bronnen hopen dat door het overleg beide partijen in ieder geval met elkaar in gesprek blijven, ook al wordt er niet meteen resultaat geboekt.
Met betrekking tot het overleg dat vandaag plaatsvindt, stelt Salehi zaterdag: „Onze nucleaire activiteiten zullen doorgaan.” Volgens het Westen werkt Iran in het geheim aan een atoomwapen, Iran stelt alleen vreedzame bedoelingen te hebben.
Salehi maakte gisteren bekend dat Iran „zelfvoorzienend is geworden in de hele brandstofcyclus” door uranium uit eigen mijnen te halen en te bewerken, in plaats van bewerkt uranium te importeren zoals voorheen. Het land kan nu zelf alles wat nodig is voor kernenergie zelf produceren.
Tot nu toe importeerde Iran bewerkt uranium, dat nodig is voor kernenergie. Nu is het land blijkbaar in staat uranium uit eigen mijnen te halen en de stof te verwerken.
De VN-waakhond IAEA denkt na over een wereldwijde bank voor verrijkt uranium, zodat landen die zich met kernenergie bezighouden niet langer zelf uranium hoeven te verrijken. Dat versterkt de controle erop door de internationale gemeenschap. Dat zou de kans verkleinen dat verrijkt uranium in verkeerde handen valt.
De Iraanse vertegenwoordiger van atoomenergie, Salehi, noemde het initiatief „nucleaire apartheid.” Iran wil niet onderhandelen over het stoppen met zelf produceren van nucleaire grondstoffen.
Iran beschuldigde het atoomagentschap er zaterdag van spionnen van buitenlandse inlichtingendiensten naar de islamitische republiek te sturen. Minister Heydar Moslehi van Inlichtingendiensten legde een verband met het werk van het IAEA en de aanslag die deze week de Iraanse nucleaire wetenschapper Majid Shahriyari het leven kostte.
Moslehi zei dat de spionnen zich bevinden onder de inspecteurs die het IAEA naar Iran stuurt. Volgens hem waren de inlichtingendiensten van de Verenigde Staten, Israël en het Verenigd Koninkrijk verantwoordelijk voor de moordaanslag op de atoomdeskundige vorige week maandag.
De relatie tussen Iran en het IAEA is slechter geworden sinds de Japanner Yukiya Amano eind vorig jaar directeur-generaal van de VN-waakhond werd. Hij volgt een straffere lijn tegenover Iran dan zijn voorganger, de Egyptenaar Mohammed al-Baradei. In zijn eerste rapport schreef Amano dat Teheran inderdaad een kernraket ontwikkelt.