Kerken kritisch op kabinet
DEN HAAG – De Raad van Kerken heeft grote moeite met de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. Dat schrijft de raad in een vrijdag aan staatssecretaris Knapen gestuurde brief.
De raad vindt het niet goed dat de bezuinigingen mensen treffen die toch al arm zijn. „Zij ondervinden al op veel terreinen de negatieve effecten van een overmoedig productie- en consumptiepatroon van de rijke landen, te denken valt aan de klimaatverandering en de overexploitatie van grondstoffen.”
De kerken vinden dat het kabinet te veel focust op „economische groei.” „Wij als kerken menen evenwel dat de belangen en noden van de armsten maatgevend zijn.” „We zouden in overweging willen geven om ook andere dimensies tegen het licht te houden, juist vanuit de gedachte van sociaaleconomische herverdeling van middelen tussen en binnen landen en aansluitend bij een coherent internationaal beleid.”
De Raad van Kerken vraagt
om meer geld voor armoede- bestrijding, onderwijs en gezondheidszorg, duurzaamheid en milieu en het bevorderen van vrede en veiligheid.
VVD en CDA willen het budget voor ontwikkelingshulp korten van 0,8 procent van het bruto nationaal product naar 0,7 procent. Dat het kabinet de internationale norm van 0,7 procent van het bruto nationaal product voor ontwikkelingssamenwerking in stand wil houden „juicht” de Raad van Kerken toe. Toch staat er in de brief een kritische kanttekening bij dit cijfer: „Het cijfer wordt echter nietszeggend op het moment dat u nieuwe posten aan de begroting van ontwikkelingssamenwerking toevoegt, zoals uitgaven voor de opvang van asielzoekers, vluchtelingenbeleid en militaire uitgaven in verband met vredesoperaties. Daardoor dreigt ons land zelfs niet meer te voldoen aan de internationale norm en wordt de wijze van begroten ondoorzichtig.”
De briefschrijvers vrezen dat de bezuinigingen diverse (hulpverlenings)organisaties waar de raad mee samenwerkt, zullen treffen. „Verschillende rapporten maken duidelijk dat juist het maatschappelijk middenveld efficiënt en doeltreffend steun weet te verlenen.”
Veel Nederlanders zouden ook moeite hebben met de bezuinigingen, stelt de raad. „Mensen zijn aanspreekbaar op solidariteit als ze uitgelegd krijgen waar gelden voor bestemd zijn. De kerken zien het als hun roeping om er alles aan te doen om dat brede draagvlak voor een rechtvaardig internationaal beleid in stand te houden. We zullen niet schromen u lastig te blijven vallen met onze vragen en kritiek”, schrijven drs. H. J. van Hout (voorzitter) en drs. ing. K. van der Kamp (secretaris).