Een geit voor moederdag
Moeders worden op moederdag graag verwend met ontbijt op bed, bloemen of geknutselde hoogstandjes van de kinderen. Wie dit jaar eens wat anders wil, kan via internet bij hulporganisatie World Vision iets uitzoeken waarmee ook een moeder aan de andere kant van de wereld wordt blij gemaakt.
Voor een paar weken zakgeld kan een liefhebbende dochter of zoon een kip kopen voor een gezin in Guatemala. De moeder in Nederland krijgt dan een certificaat van deze gift. Als vader bijdraagt in de kosten, kan een gezin in India voor 55 euro worden verrast met een geit. De dieren dragen niet alleen bij aan het dagelijkse voedsel van een gezin, maar zorgen ook voor extra inkomen, bijvoorbeeld uit de verkoop van eitjes.
De verkoop van traditionele geschenken is deze week op gang gekomen, maar de winkels verwachten de piek zaterdag. Op het laatste nippertje worden de meeste cadeaus gekocht. Gezellige artikelen voor de tuin zoals lantaarns en kleine cadeautjes zijn bij Blokker populair, terwijl V(&(D onder meer pannen en speciale oliën om mee te koken veel verkoopt.
Kinderen kopen bij de drogist vooral zeepjes, terwijl vaders voor de moeder van hun kinderen, zoals elk jaar, veelal geurtjes kopen. De Nederlandse moeder wil volgens de Haagse boekhandel Paagman vooral literatuur uit eigen land lezen. Deze week worden onder meer schrijvers als Thomas Rosenboom en Hella Haasse veelvuldig ingepakt voor de dames.
Bij de jonge moederverwenners blijft knippen en plakken favoriet. Wie op school geen kunstwerkje maakt, kan altijd via internetpagina’s voor fröbelaars ideeën opdoen of langs een knutselwinkel gaan. De kinderwinkel ”Knutsel en frutsel” in Amsterdam maakt deze week in knutselclubjes verrassingen voor moeders en de oma’s worden ook niet vergeten.
Als het kliederen met lijm een stap te ver is, is de bloemist een goede oplossing. Volgens Patrick Dobbe van groothandel Weerman gaan kinderen en natuurlijk echtgenoten de vrouw des huizes vooral verblijden met rozen, hortensia’s en pioenrozen. De modekleur voor bloemen is op dit moment roze en dat is naast rood een populaire moederdagkleur volgens Dobbe. Nederlandse bloemenwinkels kopen volgens hem ook veel gemengde boeketten in.
In de Middeleeuwen was de zondag voor Pasen ”Moeder Zondag”. Kinderen verlieten toen op jonge leeftijd het ouderlijk huis om een vak te leren. Op deze zondag bezochten ze hun ouders en namen geschenken voor moeder en de kerk mee.
Deze kerkelijke feestdag is echter niet de oorsprong van de moederdag zoals we die nu kennen. Die ligt in de Verenigde Staten, in het begin van de twintigste eeuw. De moeder van Anna Reeves Jarvis overleed op de tweede zondag in mei en Jarvis begon met een jaarlijkse herdenkingsdag voor haar moeder, die geleidelijk gemeengoed werd.
In 1914 verklaarde president Wilson moederdag tot nationale feestdag. Na de Eerste Wereldoorlog nam Nederland, net als veel andere landen, de traditie over.
Overigens heeft moederdag voor 54,6 procent van de Nederlanders niet of nauwelijks waarde. Bijna 53 procent geeft moeder toch wat extra aandacht op de tweede zondag in mei. Dit heeft een onderzoeksbureau van bungalowparkketen Center Parcs gemeld.
De meeste Nederlanders die moeder wel in het zonnetje zetten, doen dat met een cadeautje. Ongeveer 13 procent brengt een bezoekje en 5 procent wenst zijn moeder via de telefoon een prettige moederdag.
In Duitsland en België zegt meer dan 60 procent iets aan moederdag te doen. Net als in Nederland hechten de moeders in Duitsland meer waarde aan de verwendag dan de kinderen. In België ligt dat anders. Daar hecht ongeveer 45 procent van de moeders en de kinderen veel waarde aan moederdag.