Politiek

Kabinet draait deel bezuiniging MCO terug

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet is bereid een deel van de bezuinigingen op het Muziekcentrum van de Omroep terug te draaien. Minister Marja van Bijsterveldt wil bekijken hoe ze het MCO toch nog met 12 tot 14 miljoen euro kan subsidiëren. Tegelijk zet ze nieuwe stappen om het aantal omroepen terug te brengen van 21 naar acht.

3 December 2010 16:40Gewijzigd op 14 November 2020 12:46
Foto ANP
Foto ANP

Het geld voor het MCO moet wel ergens anders op de mediabegroting gevonden worden, vulde premier Mark Rutte later aan. „Het is niet zo dat we minder gaan bezuinigen.” Er wordt nu echter wel gekeken hoe waardevolle zaken kunnen worden behouden, zei Rutte. „Die waarde hebben we altijd gezien. We hebben ook nooit gezegd dat we de orkesten zouden opheffen.”

In het regeerakkoord was afgesproken het MCO te schrappen, wat 31 miljoen euro zou opleveren. Van Bijsterveldt stelt nu dat ze op haar begroting ruimte heeft om steun van 12 tot 14 miljoen euro mogelijk te maken. Ze wil samen met de omroepen, het MCO en de orkesten die daaronder vallen - zoals het Radio Filharmonisch Orkest, de Radio Kamer Filharmonie, het Groot Omroepkoor en het Metropole Orkest - bekijken hoe het mogelijk is om „delen van het MCO overeind te houden”.

Het MCO is „bijzonder verheugd” over het besluit. „We zijn blij dat het woord ‘afschaffen’ nu van tafel is”, aldus algemeen directeur Anton Kok. Hij spreekt van een „belangrijke eerste stap”.

Als twee redenen voor het kabinetsbesluit noemde Van Bijsterveldt dat het MCO belangrijk is voor de omroepen, die nu gebruikmaken van de orkesten voor live klassieke muziek „en natuurlijk ook omdat er heel veel over gesproken is vanuit de bevolking en wij daar een open oor voor willen hebben”.

Van Bijsterveldt gaat ook verder met het terugbrengen van het aantal omroepen van 21 naar acht, waar in Hilversum eerder al afspraken over zijn gemaakt. De minister wil wetgeving opstellen die het aantrekkelijker maakt voor omroepen om te fuseren.

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is daar blij mee, maar benadrukt dat fusies alleen niet voldoende zijn om 200 miljoen euro te bezuinigen en dat omroepen ook dan nog programma’s op radio en tv moeten schrappen. NOS-directeur Jan de Jong wil zo snel mogelijk een eenvoudiger stelsel met minder bureaucratie. „Des te minder hoeven we te snijden in programmatitels.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer