Felle oppositie tegen plannen Schröder
De economische hervormingsplannen van de Duitse bondskanselier Schröder leiden tot steeds grotere weerstand bij de politieke oppositie en bij maatschappelijke organisaties.
Donderdag werd al bekend dat de tabaksaccijns per 1 januari met 1 euro per pakje wordt verhoogd. Vrijdag meldde de zender ARD dat Duitsers ook tot 8 euro uit eigen zak moeten gaan betalen voor medicijnen die door het ziekenfonds worden vergoed.
De fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij CDU, Angela Merkel, had vrijdag geen goed woord over voor de plannen. Volgens haar kiest Schröder steeds de verkeerde weg. „We hebben er nog geen arbeidsplaats bijgekregen en Schröder komt alweer met de volgende lastenverzwaring”, sneerde ze.
De specialist volksgezondheid van de zusterpartij van de CDU, de CSU, beschuldigde de bondskanselier ervan het volk voor de gek te houden. Volgens Horst Seedorfer is het vreemd te veronderstellen dat een hogere tabaksaccijns een „bijdrage is aan de Duitse volksgezondheid” als de minister van Financiën er tegelijkertijd van uitgaat dat er „op een hoog niveau” zal worden doorgerookt.
Minister van Volksgezondheid Ulla Schmidt verwacht dat ongeveer 20 procent van de 17 miljoen rokende Duitsers de peuk afzweert als een pakje 1 euro duurder wordt. De resterende rokers zullen evenwel nog altijd genoeg extra miljarden in het laatje…tje brengen die nodig zijn voor de financiering van het ziekenfondsstelsel. De Duitse sigarettenindustrie vreest volgens Die Welt van dinsdag een omzetverlies van 20 procent en daardoor ook gedwongen ontslagen.
Het Duitse boulevardblad Bild vroeg zich gisteren af of de „politici helemaal gek zijn geworden.” Onder de kop ”Rokerswoede!” stelt de krant dat de rood-groene coalitie haar woord heeft gebroken door nieuwe belastingverhogingen aan te kondigen. Uit een gepubliceerd lijstje blijkt dat de sigaretten in Duitsland, per pakje van negentien of twintig stuks, tussen de 3,5 en 4,5 euro gaan kosten. Een pakje van twintig stuks kost in Nederland 3,25 euro.
De voorzitter van de Duitse werkgeversorganisatie BDI, Michael Rogowski, zegt in Bild dat de accijnsplannen van Schröder een „mengeling zijn van domheid en woordbreuk. Belastingverhogingen als deze zijn een ramp. Elk debat hierover voert tot nog meer onzekerheid bij de consumenten. Geen wonder dat huishoudens en bedrijven er steeds meer als verlamd bijzitten, in plaats van te consumeren en te investeren.”