Buitenland

Japan doet niet meer mee met Kyoto

CANCUN – Premier Naoto Kan van Japan heeft tijdens zijn openingsspeech op de klimaattop in Cancun aangekondigd uit het overleg voor de opvolger van het Kyotoprotocol te stappen, zo werd donderdag bekend.

Wetenschapsredactie
3 December 2010 09:07Gewijzigd op 14 November 2020 12:45
CO2. Foto Fotolia
CO2. Foto Fotolia

Japanse milieuorganisaties hebben zeer bezorgd gereageerd op de uitspraak van Kan. „Deze stap ondermijnt de lopende gesprekken en vormt een serieuze bedreiging voor de voortgang in Cancun”, aldus Yuri Onodera, programmadirecteur Klimaatverandering en energie van Friends of the Earth Japan.

Het protocol werd in 1997 opgesteld in de Japanse stad Kyoto en voorzag in een beperking van de uitstoot van het broeikasgas CO2 door de industrielanden. De ontwikkelingslanden werden daarvan verschoond.

Hoewel al jaren bekend is dat de Japanse regering uit het Kyotoverdrag wil stappen, is het de eerste keer dat de premier dit openlijk zei. Het besluit van de Japanse regering komt mogelijk voort uit frustratie over de rol van de opkomende economieën, in het bijzonder China, vermoedde Onodera. Deze ontwikkelingslanden zijn niet bereid hun uitstoot van broeikasgassen te beperken. Ook Zuid-Afrika geeft zijn economie voorrang boven beperking van de CO2-uitstoot.

„Japan heeft een territoriaal conflict met China. Bovendien heeft China Japan ingehaald als de op een na grootste economie ter wereld. Er spelen ongetwijfeld sentimenten mee”, vermoedt Onodera.

Daarnaast stellen klimaatexperts uit de hele wereld dat de wereldwijde opwarming zo’n serieuze bedreiging is voor de mensheid dat een rantsoenering in de stijl van de Tweede Wereldoorlog nodig is om de uitstoot van koolstofdioxide door de rijke landen naar beneden te brengen. Dat meldde de Britse Telegraph donderdag op basis van een serie artikelen die door de Royal Society naar buiten zijn gebracht.

De huidige plannen gaan volgens de wetenschappers niet ver genoeg. Ze verwachten een temperatuurstijging met 4 graden in 2060, die overstromingen, droogte en massale migratie van mensen op gang zal brengen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer