„Hoop voor christen door nieuw kabinet Irak”
BRUSSEL – De VN-gezant in Irak, oud-minister Melkert, hoopt dat met het aantreden van een nieuw kabinet in het land de situatie voor christenen zal verbeteren.
Dat zei hij gisteren in het Europees Parlement. „Ik weet nog niet precies wat de nieuwe regering van plan is, maar alle politieke leiders hebben de aanslag op een rooms-katholieke kerk in oktober veroordeeld”, aldus Melkert. Bij deze aanslag in de Iraakse hoofdstad Bagdad kwamen tientallen christenen om. Daarna werden er nog meer aanslagen op christenen gepleegd.
Volgens Melkert vinden de belangrijkste politieke partijen in Irak dat de toekomst van het land gebaseerd moet zijn op respect voor godsdienst. Het land kent een lange traditie van vreedzaam samenleven, maar de roerige ontwikkelingen in de afgelopen jaren „zijn helaas een aansporing geweest voor degenen die uit zijn op sektarische belangen”, aldus de VN-gezant.
De voormalige PvdA-politicus noemde het „uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de Iraakse regering” om te zorgen dat de humanitaire principes worden gerespecteerd, maar de VN zijn hierover voortdurend in dialoog met de autoriteiten in het land. Melkert zei verder dat er gemiddeld sprake is van een daling van de onveiligheid in Irak, al zijn er grote regionale verschillen.
Het Europees Parlement maakt zich grote zorgen over het recente geweld tegen christelijke minderheden in Irak. Vorige week nam het een resolutie aan waarin de Iraakse autoriteiten gevraagd werd hen beter te beschermen.
Europarlementariër Van Dalen (ChristenUnie) riep de Europese Commissie hierbij op om topprioriteit te geven aan steun aan christenen in Irak. Ook EP-lid De Lange (CDA) zei dat „een sterk signaal van de EU nodig is.”
SGP-Europarlementariër Belder brak een lans voor steun aan Iraakse christenen die naar de Koerdische regio zijn gevlucht om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Ook bepleitte hij Europese hulp voor opleidingen, banen voor jongeren en leningen voor startende ondernemers onder de christelijke minderheid in de vlakte van Ninevé.
Als het aan de SGP ligt, verzoeken Europese instellingen de Iraakse regering dringend om de vermelding van religie op persoonsbewijzen te schrappen. Daarmee zou de veiligheid van christenen verbeteren en discriminatie worden tegengegaan. Ook wil Belder dat het Europarlement de vijf christelijke parlementariërs toezegt hen met raad en daad te willen bijstaan.
Christenen in Irak hebben het sinds de val van dictator Saddam Hussein zwaar te verduren.