MKZ niet door arts vastgesteld
DEN HAAG – De diagnose MKZ voor het bedrijf van Teunissen in Kootwijkerbroek in 2001 is gesteld door een medewerker van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) die niet was ingeschreven in het register van praktiserende dierenartsen.
Dat schreef staatssecretaris Bleker (Landbouw) gisteren in antwoord op een reeks schriftelijke vragen van de Kamer over MKZ.
De bewindsman stelt dat de mensen die destijds als keuringsdierenarts bij de RVV werkten ook niet hoefden te zijn ingeschreven in het dierenartsenregister omdat hun werkzaamheden niet vielen onder de Wet op de uitoefening diergeneeskunde.
„De diagnose MKZ kon worden gesteld door een dierenarts die werkzaam was bij de RVV”, aldus Bleker. Zijn woordvoer- der voegde daar gisteren aan toe dat het aflezen van een test- resultaat geen diergeneeskundige handeling is op grond van de wet en dus hoeft de dierenarts die dat doet niet als zodanig geregistreerd te staan.
Bestuurslid Lau Jansen van de Stichting Onderzoek MKZ Crisis Kootwijkerbroek vindt het „absurd” dat een niet-geregistreerde dierenarts de bevoegdheid had een diagnose te stellen met zulke grote gevolgen, namelijk de ruiming van 60.000 runderen.
De MKZ-stichting leest in de antwoorden van Bleker „steeds meer erkenning voor de onjuiste gang van zaken” in 2001 en ziet haar conclusie bevestigd dat er bij de diagnosestelling zo veel procedurele fouten zijn gemaakt dat het maar zeer de vraag is of er sprake kan zijn van een betrouwbare uitkomst.
Zo geeft Bleker aan dat de fax die de uitslag van het onderzoek naar MKZ bij Teunissen vermeldde, niet voldeed aan eisen die SterLab daaraan stelt. „Dit doet overigens niet af aan de juistheid van de uitslag”, aldus Bleker.
Ook blijkt uit zijn antwoorden dat in het laboratorium destijds de IDAS Elisa-test –die het soort virus bepaalt– veel sneller is uitgevoerd dan internationale regels voorschrijven. De toen bepalende viruskweek is daarnaast enkelvoudig uitgevoerd, terwijl dat in duplo had gemoeten. Bleker schrijft dat het niet mogelijk is om alle relevante documenten over de gang van zaken in 2001 openbaar te maken. Hij gaat in beroep tegen de uitspraak van de Arnhemse rechtbank dat het dossier over de MKZ-uitbraak in Kootwijkerbroek wel openbaar moet worden gemaakt.