Buitenland

Eerste stembusresultaten Ivoorkust verscheurd

ABIDJAN (ANP) – Een aanhanger van president Laurent Gbagbo van Ivoorkust heeft woensdag voorkomen dat de kiescommissie de eerste resultaten van de presidentsverkiezingen van zondag naar buiten kon brengen.

1 December 2010 15:55Gewijzigd op 14 November 2020 12:43
Foto EPA
Foto EPA

Damana Adia Pickass, die de president vertegenwoordigt in de kiesraad, verscheurde de documenten, toen een woordvoerder van de kiescommissie op het punt stond de uitslagen van drie van de achttien regio’s bekend te maken.

Volgens de woordvoerder had de commissie de resultaten goedgekeurd. Pickass sprak dat tegen. Hij repte van een „electorale overval”, terwijl hij het papier uit de handen van de zegsman griste. Veiligheidspersoneel dwong de verslaggevers vervolgens het hoofdkwartier van de kiescommissie te verlaten, berichtte de BBC.

Woensdag is de deadline voor publicatie van de resultaten. EU-buitenlandchef Catherine Ashton riep de autoriteiten op „de wil van het volk te respecteren” en de resultaten naar buiten te brengen. Ook de VS, de VN en voormalige kolonisator Frankrijk dringen aan op onmiddellijke publicatie.

Aanhangers van oppositiekandidaat Alassane Ouattara beschuldigen Gbagbo van een poging de macht te grijpen. Aanhangers van Gbagbo weigeren de resultaten uit enkele regio’s in het noorden te erkennen, de machtsbasis van Ouattara, omdat daar volgens hen fraude is gepleegd.

Er is veel veiligheidspersoneel op de been, onder meer in de grootste stad Abidjan. „Mensen draaien een beetje door. Er doen honderden geruchten de ronde over geweld, dus de sfeer is nogal gespannen”, zei een 37-jarige inwoner van de stad, die uit veiligheid binnen blijft. Gbagbo heeft de avondklok verlengd tot zondag.

Internationale waarnemers oordeelden dat de stembusgang van zondag over het algemeen eerlijk was verlopen. Het is nog niet duidelijk wie er heeft gewonnen, maar de verwachting is dat de overwinning nipt zal zijn.

Het West-Afrikaanse Ivoorkust werd in het verleden gezien als een baken van stabiliteit en welvaart in de regio, totdat in 2002 rebellen uit het overwegend islamitische noorden het opnamen tegen regeringsmilitairen uit het christelijke zuiden. Een burgeroorlog kostte duizenden mensen het leven. In 2007 namen beide partijen zitting in een tijdelijke eenheidsregering. De verkiezingen moeten het verdeelde land herenigen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer