Verkiezingen in Egypte in teken van geweld
CAÏRO – De verkiezingen van afgelopen zondag in Egypte zijn uitgelopen op de gewelddadigste stembusstrijd in decennia.
De regerende Nationale Democratische Partij heeft in de eerste ronde 209 van de 508 zetels in het parlement veiliggesteld. De grootste oppositiepartij, de Moslimbroederschap, werd bijna volledig weggevaagd.
Dat blijkt uit de eerste uitslagen van de verkiezingen voor een nieuw parlement. De verwachte grote overwinning van de Nationaal Democratische Partij (NDP) van zittend president Mubarak heeft de oppositie vrijwel buitenspel gezet. De oppositiepartijen wonnen slechts veetien zetels. De liberale Wafd drie, de linkse Tagammu en de Democratische Vredes Partij één. De overige zeven zetels werden gewonnen door onafhankelijke kandidaten. Deze onafhankelijke kandidaten zijn leden van de Moslimbroederschap. Religieuze politieke partijen zijn in Egypte bij de wet verboden. Hierdoor kunnen aanhangers van de broederschap met hun leuze ”De islam is de Oplossing, niet meedoen aan verkiezingen.
De uitslag betekent een enorme klap voor de tot nu toe grootste oppositiepartij in het parlement. In 2005 zorgde de Moslimbroederschap voor een grote verrassing door 88 zetels te veroveren. Sindsdien heeft de overheid de broederschap zeer hardhandig aangepakt. In de aanloop naar de verkiezingen werden meer dan 1500 sympathisanten opgepakt en zonder enige vorm van proces in de gevangenis gezet.
Volgens Mohammed Badie, leider van de broederschap, heeft de regering zo haar belofte om „schone verkiezingen” te houden verbroken. Met het geweld tegen de broederschap hoopte de overheid hen uit te lokken tot geweld. Maar daartoe heeft de broederschap zich niet laten verleiden. Andere oppositiepartijen lieten soortgelijke klachten over de regering horen. Van vrije en eerlijke verkiezingen kan volgens hen geen sprake zijn.
Trieste balans
Al voor de verkiezingen vielen er vele doden en gewonden tijdens protesten tegen de huidige regering. Nu kan de trieste balans worden opgemaakt. Afgelopen weekend vielen er zeker zestien doden en meer dan honderd gewonden. Ook journalisten en hooggeplaatste vertegenwoordigers van mensenorganisaties liepen rake klappen op, werden geïntimideerd of werd de toegang tot stemlokalen geweigerd. Voor de stemlokalen werden op grote schaal pogingen ondernomen om kiezers te beïnvloeden. NDP-aanhangers boden kiezers geld en voedsel in ruil voor hun stem op de NDP. Op andere plaatsen werden zelfs gewapende mannen ingezet om kiezers te intimideren.
Het geweld duidt er volgens velen op dat autoriteiten zich zorgen maken over de positie van president Mubarak en diens opvolging. De groeiende armoede en de steeds luidere protesten tegen de hoge voedselprijzen en de hoge werkloosheid werpen reeds hun schaduw vooruit op de presidentsverkiezingen van volgend jaar.
De nu 82-jarige Mubarak is al bijna dertig jaar aan de macht en probeert de weg voor zijn zoon als opvolger zonder al te veel obstakels vrij te maken. Gekscherend wordt her en der al gesproken van de 32e dynastie – een verwijzing naar de dynastieën zoals die in Egypte bestonden tijdens de faraonische perioden.
Grote onduidelijkheid
Ook over de opkomst bij de verkiezingen bestaat nog grote onduidelijkheid. Volgens de officiële Verkiezingscommissie bedroeg die ruim 35 procent. Dat is beduidend hoger dan de 15 procent die waarnemers afgelopen zondag noemden. Maar officiële cijfers worden in Egypte zelden als betrouwbaar bestempeld.
Komende zondag worden tijdens een tweede ronde de laatste parlementszetels verdeeld. Maar niemand in Egypte maakt zich enige illusies over de uitkomst van die laatste ronde.