Economie

Rutte wil rap wettelijk kader pensioenfonds

Welke bewegingsruimte pensioenfondsen krijgen om financieel orde op zaken te stellen, wil staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken binnen twee maanden op hoofdlijnen klaar hebben.

ANP
9 May 2003 10:32Gewijzigd op 14 November 2020 00:18

De bewuste notitie zal de grondslag vormen voor de nieuwe pensioenwet. Nog vóór oktober wil Rutte haar met de werkgevers en de werknemers bespreken.

Dat heeft de bewindsman donderdag verklaard na het voortgangsoverleg met de sociale partners. Die hadden al eerder laten weten de eisen van de Pensioen- en Verzekeringskamer (PVK) te zwaar te vinden. Voldoen aan de strenge voorschriften zou de toch al traag draaiende economie geen goed doen.

Daarom is maatwerk nodig, zo drukten ze bij de staatssecretaris op het hart. Daarvoor toonde Rutte begrip. De PVK dient bij het beoordelen van de herstelplannen te letten op specifieke omstandigheden, zoals het aantal ouderen en jongeren van een fonds. Vooral bij fondsen die meer dan een jaar nodig hebben om financieel weer gezond te worden, zo staat in de gezamenlijke verklaring van het departement en werkgevers en werknemers.

Blij waren beide sociale partners met Ruttes aankondiging vaart te zetten achter de notitie. „We kunnen eigenlijk niet wachten op de nieuwe Pensioenwet tot 2006. Deze notitie kan voorlopig als basis dienen”, constateerde secretaris G. Verheij van de ondernemersorganisatie VNO-NCW.

In het stuk legt het ministerie de criteria neer waarop de PVK pensioenfondsen kan toetsen, aldus vice-voorzitter K. Roozemond van de vakcentrale FNV. „Dat betreft vooral de dekkingsgraad en de omvang van de buffers.” Dit leidt tot zekerheid over pensioenen op de langer termijn, zo concludeerde zij.

Ook de werkgeversvertegenwoordiger was tevreden met de gemaakte afspraken. „Het gevaar dreigde dat de PVK haar eigen kader zou scheppen. Maar de wetgever moet de piketpaaltjes slaan.”

Eind september sloeg de PVK alarm toen de grofweg 1000 pensioenfondsen in Nederland met een tekort zaten van 23 miljard euro. De buffers van de vermogensbeheerders waren fors geslonken door de aanhoudende daling van aandelenkoersen de afgelopen drie jaar. Eind vorig jaar was dat gat geslonken tot 3 miljard. In de eerste maanden dan dit jaar zou dit tekort weer zijn opgelopen, maar een concreet cijfer kon en wilde Rutte niet geven. „We gaan niet uit van dagkoersen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer