Ahmadinejad: Geen gevolgen WikiLeaks
WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) – Wereldwijd is maandag deels onthutst, deels opvallend kalm gereageerd op de publicatie van vertrouwelijke Amerikaanse overheidsdocumenten door website WikiLeaks. De Amerikaanse justitie is inmiddels een strafrechtelijk onderzoek begonnen op zoek naar de verantwoordelijken.
Opvallend kalm was de reactie van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad, die een van de spraakmakendste onthullingen van de klokkenluiders te verduren kreeg: Arabische leiders zouden bij de Verenigde Staten hebben gepleit voor een aanval op de nucleaire installaties van Iran.
Volgens de president zal de publicatie Irans relatie met andere landen niet schaden. „De landen in de regio zijn allemaal vrienden van elkaar. Dergelijke kwade acties hebben geen invloed op de relaties van de landen”, zei Ahmadinejad. Hij denkt dat de informatie niet gelekt is, maar om politieke redenen naar buiten is gebracht.
In de gepubliceerde documenten pleiten verscheidene leiders van golfstaten, onder anderen de Saudische koning Abdullah, voor een aanval op de nucleaire installaties van Iran. Zij vrezen dat dat land een kernbom in handen krijgt. Publiekelijk heeft Saudi-Arabië nooit opgeroepen tot militaire acties tegen Iran.
Vanuit de golfstaten is nog geen enkele officiële reactie gekomen op de gepubliceerde documenten. Volgens een Saudische analist overheerst de teleurstelling dat de berichten naar buiten zijn gekomen. Ook is men in verlegenheid gebracht door WikiLeaks, aldus Abdulaziz Sager van het Gulf Research Centre in Dubai.
De reacties van Stockholm en Parijs waren minder mals dan die uit Teheran. Volgens de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt zal „de publicatie de diplomatie in de wereld ernstig verzwakken. Het zal de diplomatie in het algemeen verzwakken, maar vooral de Amerikaanse diplomatie. Ik zie dit vooral als iets wat de wereld minder veilig maakt. Vertrouwelijke communicatie tussen regeringen is noodzakelijk voor het omgaan met crises en moeilijke situaties. We hebben die nu niet meer. Ik vind de publicatie erg slecht. Het zal lang duren om de schade te herstellen.”
De Franse regeringswoordvoerder François Baroin zei de publicaties een „bedreiging” te vinden. „We moeten zeer oplettend zijn en verenigd op staatsniveau om te vechten tegen wat een bedreiging vormt voor de democratische autoriteit en soevereiniteit”, zei hij tegen radiozender Europe 1. „De bescherming van staten is een bijzonder ernstige zaak”, voegde hij eraan toe.
WikiLeaks begon zondagavond met de publicatie van 250.000 geheime berichten tussen Amerikaanse ambassades en de regering in Washington. Onder de informatie die tot dusver naar buiten is gekomen, zijn weinig vleiende berichten over internationale prominenten als de Russische president Dmitri Medvedev, de Italiaanse premier Silvio Berlusconi en de Libische leider Muammar Kaddafi.
Onder meer de Amerikaanse krant The New York Times, het Britse dagblad The Guardian en het Spaanse El Pa¡s hadden vooraf inzage in het door WikiLeaks gelekte materiaal.