Binnenland

Leiden boekt succes met toezicht door jongeren

Het Leidse project Toezicht door Jongeren is binnen vijf jaar uitgegroeid tot een zeer succesvol traject. Ongeveer 70 procent van de deelnemende probleemjongeren stroomt door naar een reguliere baan, of gaat terug naar een opleiding.

ANP
9 May 2003 09:24Gewijzigd op 14 November 2020 00:18

Dat stelde het projectteam donderdag. Onder begeleiding van politieagenten houden jeugdtoezichthouders voorzien van herkenbare kleding en portofoons al vijf jaar lang een aantal Leidse wijken in de gaten. Het project moet de veiligheid in de wijken verhogen. Maar het voornaamste doel is de sociale vaardigheden van de probleemjongeren te vergroten en daarmee hun doorstroming naar werk en verdere scholing te verbeteren.

„Het zijn jongens en meisjes tussen de 15 en 21 jaar zonder baan en scholing. Jongeren die, als we ze aan hun lot overlaten, gemakkelijk het criminele traject in glijden”, aldus een woordvoerder.

De taken van de jongeren zijn het surveilleren in de wijken en op plaatsen waar veel jongeren zich verzamelen. „Een van de speerpunten is het aanspreken van leeftijdsgenoten op momenten dat die overlast veroorzaken. Daarnaast worden buurtbewoners aangesproken op kleine overtredingen, zoals fietsen op de stoep, afval op straat gooien en foutparkeren.”

Het toverwoord bij Toezicht door Jongeren is respect, zo zegt de woordvoerder. „De jongeren groeien als ze in het traject zijn. Ze krijgen waardering van buurtbewoners. Hierdoor leren ze op een respectvolle manier met buurtbewoners om te gaan”, aldus de zegsman.

Door de jongeren ervaring op te laten doen met werk, eisen en verantwoordelijkheden, blijven ze volgens de initiatiefnemers op het rechte pad. Uniek voor het project is de integrale aanpak. Dit houdt in dat de gemeente, politie en jeugdzorg nauw met elkaar samenwerken. Ook bijzonder is dat de jongeren voor hun werk salaris krijgen.

Inmiddels zijn andere steden komen kijken in Leiden en is er ook belangstelling van over de landsgrenzen. Naar Leids voorbeeld zijn er in de Flevopolder (Dronten en Lelystad), Den Haag, Gouda en Amersfoort soortgelijke teams gestart. Ook vanuit de Leidse zusterstad Buffalo City (Zuid-Afrika) en uit Antwerpen is belangstelling getoond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer