Kerk & religie

„Nieuwe Testament is gebedsverhoring”

PUTTEN – Muziek van Bach, Telemann, Van Eck en de vuvuzela flankeerden zaterdag in Putten de presentatie van het laatste deel van het Commentaar op het Nieuwe Testament (CNT): ”Apostelen, dragers van een spraakmakend evangelie”.

Van een medewerker
29 November 2010 08:51Gewijzigd op 14 November 2020 12:41
Prof. dr. J. van Bruggen, redacteur van het Commentaar op het Nieuwe Testament (CNT), overhandigde zaterdag in Putten het laatste deel van de Bijbelverklaring aan dr. G. H. van de Graaf, voorzitter van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG). Foto Ruben Sc
Prof. dr. J. van Bruggen, redacteur van het Commentaar op het Nieuwe Testament (CNT), overhandigde zaterdag in Putten het laatste deel van de Bijbelverklaring aan dr. G. H. van de Graaf, voorzitter van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG). Foto Ruben Sc

Uitgeverij Kok vindt het belangrijk dat er Bijbelverklaringen worden uitgegeven, zei uitgever Ernst Zwart zaterdag.

Het laatste deel van de CNT werd geïntroduceerd door prof. dr. P. H. R. van Houwelingen, hoogleraar Nieuwe Testament in Kampen (Broederweg). Het afsluitend deel van de serie CNT is volgens hem een bijzonder boek geworden. „Een biografie van de apostel Paulus is al in de serie verschenen”, zei hij. „Met dit laatste deel willen we de andere apostelen belichten.” De drie delen van het boek geven een historische beschrijving van de weg van de apostolisch evangelie vanuit Jeruzalem, het apostolische Evangelie als geloofsbelijdenis en de weerklank die het Evangelie heeft ondervonden. Het boek eindigt met de apostolische geloofsbelijdenis.

Prof. dr. J. van Bruggen, emeritus-hoogleraar Nieuwtestamentische vakken in Kampen en redacteur van het CNT, overhandigde het eerste exemplaar aan dr. G. H. van de Graaf, voorzitter van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG). Voor prof. Van Bruggen was de presentatie van het laatste van de 24 delen, waaraan 23 jaar is gewerkt, een bijeenkomst in verwondering en dankbaarheid. „Vertalingen en commentaren reiken elkaar de hand”, zei hij tegen de NBG-voorzitter.

Het Nieuwe Testament is een unieke verhoring van het gebed van de Zoon tot de Vader, zei prof. Van Bruggen over Bijbelgebruik en commentaren in de 21e eeuw. „Jezus bad tot Zijn Vader voor de eenheid van de apostelen na Zijn heengaan. Zonder dat gebed zouden wij in onze eeuw niets meer gehoord hebben van de Vader en de Zoon. Dan hadden wij het moeten doen met wat oud-christelijke literatuur. Nu is het Nieuwe Testament voor ons een venster met uitzicht, een wonder van een verhoord gebed. In dat venster gaat het niet om het glas of de sponningen. Als schrijvers van de serie hebben we slechts de glazen gewassen”, aldus prof. Van Bruggen.

Prof. dr. A. D. Baum, evangelisch theoloog en hoogleraar Nieuwe Testament aan de Vrije Theologische Hogeschool in Giessen (Duitsland) en aan de Evangelische Theologische Faculteit Leuven, toonde zich ingenomen met het CNT „als enige nieuwe wetenschappelijke commentaarserie in het Nederlands.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer