Buitenland

WikiLeaks brengt VS in grote verlegenheid

WASHINGTON (ANP) – De klokkenluiderssite WikiLeaks is begonnen met de publicatie van 250.000 geheime berichten over contacten tussen Amerikaanse ambassades en de regering in Washington. Onder de informatie die tot dusver naar buiten is gekomen, zijn weinig vleiende berichten over internationale prominenten als de Russische president Dmitri Medvedev, de Italiaanse premier Silvio Berlusconi en de Libische leider Muammar Kaddafi.

29 November 2010 06:52Gewijzigd op 14 November 2020 12:41
Wikileaks
Wikileaks

Ook over Nederland zijn enkele documenten openbaar gemaakt. In een bericht uit Parijs staat dat de Franse president Nicolas Sarkozy toenmalig minister-president Jan Peter Balkenende heeft verzocht Nederlandse troepen in Afghanistan te houden. Uit een grafiek op cablegate.wikileaks.org. valt op te maken dat 2745 van de ruim 250.000 documenten die WikiLeaks gaat publiceren over Nederland gaan.

Onder meer de Amerikaanse krant The New York Times, het Britse dagblad The Guardian en het Spaanse El Pa¡s zijn zondag begonnen met het citeren uit de documenten. Deze media hadden vooraf inzage in het door WikiLeaks gelekte materiaal.

Onder de opvallende kwalificaties van wereldleiders is een bericht uit 2008 van de Amerikaanse ambassade in Rusland over Medvedev en premier Vladimir Poetin. Medvedev, officieel de machtigste politicus van Rusland, speelt in de praktijk „de Robin van Poetins Batman”, aldus de diplomatieke missie in Moskou.

Ook de vriendschap tussen Poetin en de als ijdel en ineffectief omschreven Berlusconi is voor de Amerikaanse diplomaten onderwerp van de berichten. Bovendien wordt gerept over mogelijke banden tussen de Russische regering en de georganiseerde misdaad.

De Libische leider Kaddafi komt er evenmin goed vanaf. De Amerikaanse ambassadeur in Libië stelt in een bericht van september 2009 dat Kaddafi „bijna obsessief” leunt op een kleine groep vertrouwelingen. Zonder zijn verpleegster uit Oekraïne, „een wellustige blondine”, zou de Libische leider bijna nooit op reis gaan.

Ook over de zorgen over nucleaire ambities van landen als Noord-Korea en Iran is uitvoerig gerapporteerd. Volgens de Amerikaanse diplomatieke berichten zou Iran de beschikking hebben over Noord-Koreaanse raketten, die West-Europese landen zouden kunnen treffen.

WikiLeaks heeft tot dusver nog maar enkele honderden documenten over het berichtenverkeer tussen Washington en de ambassades gepubliceerd. De kwart miljoen documenten die stapsgewijs worden vrijgegeven, dateren van 1966 tot februari dit jaar.

Het Witte Huis veroordeelde de publicatie van de documenten en noemde de actie van WikiLeaks „roekeloos en gevaarlijk”. Een woordvoerster van het ministerie van Defensie kondigde aan dat het Pentagon maatregelen neemt om geheime informatie beter te beschermen. Zo moet het minder eenvoudig worden om gevoelige documenten over te schrijven van computers naar bijvoorbeeld usb-sticks.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer